Business Internaţional

Grea decizie pentru Banca Angliei: crestere economica sau preturi stabile?

20.10.2005, 20:28 16

Cei care decid politica monetara din cadrul Bancii Angliei au votat in unanimitate pentru mentinerea nivelului ratei dobanzii de referinta luna aceasta, in ciuda nivelului ridicat al pretului petrolului.

Acesta din urma ar putea spori ritmul de crestere al ratei inflatiei, in conditiile incetinirii cresterii economice a Marii Britanii din ultima perioada, relateaza Bloomberg.

Toti cei noua membri ai Comitetului de Politica Monetara al Bancii Angliei au votat pentru mentinerea ratei dobanzii la 4,5%. Aceasta dupa ce, in luna august a acestui an, au decis sa reduca rata dobanzii cu un sfert de punct procentual pentru a incuraja cresterea economica.

"Cresterea cumulata a preturilor petrolului din ultimele 12 luni continua sa exercite o influenta semnificativa asupra cresterii economice si inflatiei din intreaga Europa. Cresterea economica a Marii Britanii continua, de asemenea, sa scada", au declarat oficialii bancii.

Mervyn King, guvernatorul bancii centrale, a declarat, saptamana trecuta, ca decidentii de politica monetara ar trebui sa se concentreze mai mult asupra mentinerii stabilitatii preturilor decat asupra promovarii cresterii economice. Cresterea de 47% a pretului petrolului de anul acesta a adus inflatia la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani.

Previziunile cu privire la evolutia cresterii economice si a inflatiei pe termen scurt au ramas neschimbate insa fata de raportul dat publicitatii in luna august.

Presupunand ca pretul petrolului nu mai creste in perioada urmatoare, impactul asupra inflatiei "ar putea fi eliminat pana la sfarsitul acestui an", conform declaratiilor reprezentantilor Bancii Angliei.

Insa previziunile nu sunt atat de optimiste. Reprezentantii bancii nationale au precizat faptul ca la primul semn ca pretul petrolului va afecta veniturile populatiei, "comitetul va fi nevoit sa stabileasca o politica monetara mult mai restrictiva."

Conform Biroului National de Statistica britanic, preturile la produsele de larg consum din Anglia au inregistrat o crestere anuala medie de 2,5%, mai mare decat pragul de 2% stabilit de banca centrala. Astfel, consumul a scazut semnificativ, iar comerciantii s-au vazut nevoiti sa se confrunte cu scaderi considerabile ale vanzarilor. Acesta a fost de altfel si motivul pentru care cinci membri ai Comitetului de Politica Monetara al Bancii Angliei au votat, in luna august, pentru reducerea dobanzii de referinta. Aceasta decizie a fost sustinuta, de altfel, si de nivelul record al ratei somajului din Marea Britanie.

Insa oficialii bancii centrale britanice nu sunt singurii ingrijorati de o eventuala crestere a inflatiei. Banca Centrala Europeana a mentinut rata de referinta pentru zona euro la nivelul de 2% o buna perioada de timp. Insa in iunie 2003, presedintele acesteia, Jean Claude Trichet, a anuntat la incheierea unei adunari lunare ca recenta majorare a inflatiei va impune o deosebita atentie din partea de-cidentilor de politica monetara. Trichet si-a aratat, atunci, ingrijorarea in legatura cu inflatia care, sustinuta de pretul ridicat al energiei, a crescut la 2,5% in septembrie, de la 2,2% in luna august.

Banca centrala americana a decis recent cresterea ratei dobanzii de referinta de la nivelul de 1% practicat in 2004, la 3,75%, astazi.

alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO