Business Internaţional

Globalizarea, un factor important in cresterea preturilor

23.05.2008, 21:34 38

Axel Weber, membru in consiliul de politica monetara al Bancii Centrale Europene, este de parere ca globalizarea ar putea fi unul dintre principalii factori din spatele cresterii preturilor, scrie Bloomberg.
"Nu exista niciun semn clar ca globalizarea a dus sau ar putea duce la o stabilizare a inflatiei. Ba din contra, globalizarea ar putea conduce mai degraba la cresterea presiunilor inflationiste", a declarat Weber.
Cresterea preturilor carburantilor si alimentelor a afectat serios statele din zona euro, majoritatea sindicatelor reactionand prin cererea majorarii salariilor. Banca Centrala Europeana s-a ferit sa adopte aceeasi politica monetara de micsorare a ratei dobanzii de referinta, folosita de banca centrala a SUA, Fed, sau cea a Marii Britanii tocmai pentru a putea mentine mai bine sub control cresterea preturilor.
"Daca cineva este de parere ca globalizarea inseamna doar scaderea preturilor textilelor si electronicelor, ar trebui sa se gandeasca ca mai inseamna si cresterea preturilor carburantilor si a facturilor la energie electrica", a adaugat Weber.
In ultimul an pretul la petrol s-a dublat, atingand nivelul record de 135 $/baril, in timp ce preturile alimentelor au crescut cu peste 57% in aceeasi perioada, conform ONU. Porumbul, graul, soia sau orezul au ajuns sa fie tranzactionate la cele mai ridicate preturi inregistrate vreodata, aceasta situatie fiind provocata de cresterea preturilor la carburanti, de diminuarea suprafetelor agrare in favoarea plantatiilor pentru plante folosite in producerea de biodiesel, precum si de cresterea extrem de mare a cererii venite de pe piete emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO