Business Internaţional

Glencore, cel mai mare trader din lume, a câştigat un miliard de dolari în T1

Autor: Roxana Pricop

14.06.2011, 11:36 392

Compania elveţiană Glencore, cel mai mare trader de materiiprime din lume, a raportat un profit net de 1,3 miliarde de dolariîn primul trimestru, mai mult cu 47% faţă de acelaşi interval alanului trecut, scrie Financial Times.

Creşterea profitului a fost susţintă de câştigurile recordobţinute din tranzacţionarea petrolului. Divizia de tranzacţionarea energiei a înregistrat o creştere de 140% a profituluioperaţional faţă de primul trimestru al anului trecut, profitând devolatilitatea preţurilor la energie dezlănţuită de criza dinOrientul Mijlociu şi decutremurul din Japonia.

Acestea sunt primele rezultate financiare pe care compania leface publice de la listarea la Bursa de Valori de la Londra. Lunatrecută, Glencore a strâns 10 miliarde de dolari derulând cea maimare ofertă publică de acţiuni din istoria Europei.

Pe Bursa de la Londra, acţiunile Glencore au deschis şedinţa detranzacţionare în scădere cu 1,78%, după ce Ivan Glasenberg,directorul executiv al companiei, a negat speculaţiile că Glecorear face o ofertă de achiziţie a companiei kazahe de mineritEurasian Natural Resources.

Filiala din România a grupului elveţian Glencore este unuldintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a comerţului cucereale, după Cargill, Alfred C. Toepfer şi Bunge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO