Business Internaţional

GlaxoSmithKline, scoasa datoare cu 5,2 miliarde de dolari de fiscul american

08.01.2004, 00:00 25



GlaxoSmithKline (GSK), cel mai mare producator de medicamente din Europa, a anuntat ieri ca autoritatile americane i-au cerut sa plateasca pana la 5,2 miliarde de dolari drept impozite aditionale si dobanzi.



Autoritatile fiscale din SUA (Inland Revenue Service - IRS) sustin ca producatorul de medicamente are de platit 2,7 miliarde de dolari, suma reprezentand impozitul pe profit al Glaxo Wellcome din perioada 1989-1996. Compania a luat nastere cu 3 ani in urma, prin fuziunea dintre Glaxo Wellcome si SmithKline Beecham.



Daca cererea autoritatilor americane va fi admisa, Glaxo va mai avea de platit si 2,5 miliarde de dolari drept dobanda.



"Nu suntem de acord cu revendicarile IRS, pe care le vom contesta la tribunal", a declarat Martin Sutton, purtatorul de cuvant al companiei.



Reprezentantii companiei se asteapta ca problema sa ajunga in fata tribunalului candva in anul 2005 sau 2006. IRS va transmite GSK, probabil, cereri similare referitoare si la perioada 1997-2000.



Cererea IRS se refera la o practica des intalnita la companiile multinationale, prin care se micsoreaza profitul (si implicit impozitul) subsidiarei care actioneaza intr-o tara unde impozitele sunt mai ridicate.



Reprezentantii companiei spun ca profiturile anuntate de diviziile sale din SUA pe perioada 1989-2000, pentru care a platit deja impozit, "reflecta amploarea operatiunilor desfasurate pe piata americana". Disputa a inceput in 1992 cand s-a realizat un audit asupra operatiunilor GSK, insa situatia s-a complicat prea mult pentru a se putea ajunge curand la tribunal.



Aceasta situatie a fost semnalata chiar si in situatiile financiare anuale ale companiei britanice. "GSK considera ca prin acest impozit pe care trebuie sa-l plateasca in plus autoritatilor americane nu este tratata in mod egal cu ceilalti producatori de medicamente", se spune in raportul anual al companiei.



Potrivit declaratiei lui Sutton, "Glaxo si-a constituit destule provizioane pentru a acoperi toate impozitele si taxele datorate statului".



In 2002, GlaxoSmithKline a obtinut un profit brut de 6,52 miliarde de lire sterline (11,9 miliarde de dolari), corespunzator unei cifre de afaceri de 21,21 miliarde de lire sterline. Actiunile companiei au scazut cu 0,4% pe piata de la Londra. In ultimele 12 luni, cotatia crescuse cu 8,3%.



Analistii din industrie sunt de parere ca reactia pietei a reflectat faptul ca investitorii erau la curent cu cererea autoritatilor fiscale americane.





Bayer castiga in fata Comisiei Europene



Curtea Europeana de Justitie a decis ieri ca Bayer, producatorul german de medicamente, a fost amendat pe nedrept de Comisia Europeana pe motiv ca nu a permis distribuitorilor medicamente sa exporte din Spania si Franta spre Marea Britanie, unde pretul e cu 40% mai ridicat. Hotararea curtii a reprezentat o piedica pusa in fata eforturilor Comisiei de a realiza o piata unica a medicamentelor. Comisia europeana a decis in 1996 ca Bayer s-a facut vinovata de restrictionarea importurilor intr-un stat membru al Uniunii Europene a unui medicament pentru boli cardiace care urma sa fie vandut intr-o alta tara. Comisia a sustinut ca Bayer a incheiat acorduri cu angrosistii francezi si spanioli pentru a-i convinge sa nu mai vanda medicamente in Marea Britanie si ca aceste acorduri incalcau legile concurentei ale Uniunii Europene. Curtea de Justitie a fost insa de alta parere: Comisia nu a reusit sa aduca dovezi ca aceste intelegeri afectau concurenta in UE. Mai mult, din documente nu reiesea ca Bayer ar fi avut dreptul sa penalizeze angrosistii sau ca furnizarea de medicamente catre acestia ar fi fost conditionata de respectarea acordurilor. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO