Business Internaţional

Gigantul petrolier ExxonMobil avertizează UE că riscă dezindustrializarea din cauza politicilor de mediu. Peste 70 de lideri din industria europeană s-au întâlnit în Antwerp, Belgia, pentru a discuta viitorul industriei în contextul Green Deal

Gigantul petrolier ExxonMobil avertizează UE că riscă...

Autor: Alex Ciutacu

20.02.2024, 12:50 226

Gigantul petrolier ExxonMobil încearcă să pună presiune pe Uniunea Europeană şi spune că ia în calcul amânarea unor investiţii pe care le pregătea pentru Europa, dacă Bruxelles-ul nu relaxează legislaţia de mediu, avertizând că aceste politici duc la dezindustrializarea economiei europene, potrivit FT.

Karen McKee, preşedintele ExxonMobil Product Solutions, a declarat pentru FT că gigantul ar avea pregătite proiecte de decarbonizare în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru perioada 2022-2027, dar că se uită în alte părţi ale lumii, pe fondul unor reglementări de mediu mai dure în Europa.

„Când facem investiţii ne uităm la un orizont de timp foarte lung. Aş spune că evoluţia recentă a Europei nu ne-a inspirat încredere cu privire la existenţa unor politici predictibile pe termen lung. (...) Ceea ce vedem este dezindustrializarea economiei europene şi suntem îngrijoraţi”, a declarat McKee.

Pentru context, Europa s-a poziţionat istoric ca un lider în decarbonizare, având unele dintre cele mai ambiţioase propuneri în faţa crizei climatice.

Tot pentru context, un studiu citat de The Guardian arată că pe plan intern ExxonMobil ştia cum va evolua criza climatică încă de acum 50 de ani, datorită cerecetărilor pe care le-a desfăşurat, dar a făcut eforturi pentru a decredibiliza realitatăţile crizei climatice, conform NPR.

ExxonMobil este unul dintre cei mai mari producători de petrol şi gaze din întreaga lume, iar în ultimii zece ani a investit peste 30 de miliarde de euro în Europa. În decembrie, gigantul a anunţat un proeict pilot pe tehnologie de captare a carbonului, cofinanţată din banii UE.

Comentariile reprezentanţilor ExxonMobil vin acum într-un moment în care mai mult de 70 de executivi din industrie se întâlnesc în Belgia pentru a încerca să pună presiune pe Uniunea Europeană să-şi regândească polliticile industriale şi să relaxeze implementarea Green Deal.

Prin Green Deal, UE şi-a luat angajamentul de a ajunge la net zero cu emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO