Business Internaţional

Gigantul JPMorgan Chase atacă pe terenul băncilor mici, preferate de americani şi alte tendinţe din sectorul bancar din SUA după minicriza de anul trecut

Gigantul JPMorgan Chase atacă pe terenul băncilor mici,...

Autor: Catalina Apostoiu

12.03.2024, 00:05 378

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, vrea să con­cureze cu băncile locale printr-o strategie agresivă de expansiune, notează The Wall Street Journal.

Băncile mari domină peisajul, dar în 19 din cele mai mari 50 de pieţe băn­cile locale deţin cele mai mari de­pozite, iar consumatorii încă apelează cu prioritate la jucătorii mai mici.

Mulţi consumatori resping valul de consolidare care a concentrat de­po­zitele şi împrumuturile în mâinile câtorva dintre cele mai mari bănci. Aceştia au descoperit că lucrând cu băncile mai mici câştigă mai mult şi plătesc mai puţin.

Cei care vor o bancă mai mică au la dispoziţie un număr din ce în ce mai mic de astfel de instituţii. Fuziu­nile din industrie sunt aşteptate să ac­ce­lereze în acest an, băncile căutând siguranţa în dimensiune după seria de falimente din rândul băncilor regionale înregistrate în 2023.

În timp ce cele mai mari bănci devin şi mai mari, şi cele mai mici sunt în creştere. Băncile comunitare, cât şi uniunile de credit şi-au văzut de­pozi­tele, dar şi creditele înmulţin­du-se în ultima vreme. Băncile de dimen­siuni medii întâmpină dificul­tăţi. Trei s-au prăbuşit în ultimul an după retrageri masive ale depo­zitelor.

Deşi falimentele bancare au de­venit rare, acestea sunt mai obişnuite în rândul băncilor mai mici, în parte pentru că sunt văzute drept candi­date mai improbabile la o salvare de către guvern. Multe au acumulat de asemenea pierderi din cauza dobân­zilor ridicate.

Un CEO din domeniul imobiliar se aşteaptă ca sute de bănci ameri­cane să se prăbuşească sau să fie preluate până în 2026. „Cred că vor fi cu 500 de bănci mai puţine în SUA în următorii doi ani“, a declarat recent Scott Rechler, CEO al RXR, potrivit Busi­ness Insider. După ce şi-au unit forţele într-un moment rar în timpul crizei băncilor regionale de anul trecut, sunt în pre­zent în conflict cu privire la schimbă­rile de care are nevoie secto­rul, notează The New York Times.

Un motiv pentru creşterea ten­siu­nilor este că oficialii guverna­men­tali au propus schimbări de reguli despre care băncile susţin că le vor afecta businessurile şi oricum nu ar fi avut un efect major în evitarea prăbuşirii Silicon Valley.

Autorităţile de reglementare spun că criza de anul trecut demonstrează că unele schimbări sunt necesare. Aceştia atrag atenţia asupra riscurilor în creştere legate de pieţele imobiliare comerciale şi rezidenţiale şi asupra înmulţirii aşa-numitor bănci problemă.

Între timp, după criza de anul trecut micile afaceri americane întâmpină greutăţi în obţinerea de împrumuturi, relatează Reuters.

Proprietarii de mici afaceri din SUA obţin cu greu finanţare de la băncile tradiţionale în condiţiile în care impactul creşterii dobânzilor şi falimentelor bancare de anul trecut persistă.

Micile afaceri sunt vitale pentru sănătatea economică a ţării, un studiu arătând că acestea reprezintă 44% din activitatea economică americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO