Business Internaţional

Germania vs. Grecia în sferturile de finală ale Euro 2012, un duel al orgoliilor care se mută de pe scena politică pe terenul de fotbal

Germania vs. Grecia în sferturile de finală ale Euro 2012, un duel al orgoliilor care se mută de pe scena politică pe terenul de fotbal
22.06.2012, 00:05 668

Pe terenul politicii, numirea conservatorului grec Antonis Samaras în funcţia de şef al guvernului elen pune Grecia pe curs direct de coliziune cu Germania. Coaliţia de guvernare tripartită, formată din Noua Democraţie, partidul lui Samaras, PASOK, condus de fostul ministru de finanţe Evangelos Venizelos, şi mica formaţiune Stânga Democrată, este hotă­râtă să renegocieze condiţiile de bailout ale ţării, scrie The Wall Street Journal.

Venizelos a avertizat că va urma "o bătălie mare" la Bruxelles pentru încheierea unei noi înţelegeri prin care să fie promovată creşterea economică şi înfiinţarea de locuri de muncă. "Cea mai importantă problemă este formarea unei echipe naţionale de ne­go­ciere şi asigurarea succesului acesteia", a afirmat Venizelos.

Liderul Stângii Democrate Fotis Kou­velis i-a cerut guvernului să "se îndepărteze gradual de la termenii acordului de bailout care a rănit societatea".

După un prim program de asistenţă financiară, despre care chiar creditorii in­ternaţionali au spus că a fost un eşec, Grecia se află sub puterea celui de-al doilea bailout, de 130 de miliarde de euro, ale cărui condiţii dure de austeritate slăbesc economia aflată deja în al cincilea an de recesiune.

Creditorii internaţionali ai Greciei - UE, sub influenţa puternică a Germaniei, BCE şi FMI - au asigurat că nu vor rescrie acordul de bailout, ci doar îl vor ajusta, potrivit Thomson Reuters.

Germania este cea mai mare economie europeană şi totodată cel mai mare contribuabil la bailouturile Greciei, o ţară cu economie slabă şi o populaţie de aproape opt ori mai mică decât cea a Germaniei. Prin urmare, cuvântul Berlinului este lege pentru Grecia. Însă cum strategia de până acum cu care Europa a luptat cu criza reprezintă un lung şir de compromisuri, meciul politic dintre cele două ţări se va încheia probabil cu o remiză, dar una în care jocul a fost dominat de Germania.

"Bieţii greci, îi vom aduce la faliment"

Pe terenul de fotbal însă grecii au şanse mari să fie spulberaţi. Echipa Greciei a ajus în sferturile de finală după ce a câştigat în faţa Rusia. Echipa a remizat cu Polonia şi a pierdut cu Cehia.

Germania însă este singura formaţie care a câştigat până acum toate meciurile. O problemă pentru panzerele germane ar fi faptul că echipa elenă nu se încadrează în stereotipul ţării. Formaţia este bine organizată, foarte disciplinată şi "eficientă", după cum spune chiar Joachim "Jogi" Löw, antrenorul nemţilor.

Merkel, pregăteşte-te, ţi-a venit rân­dul", strigau fanii greci pe străzile Atenei după ce Grecia a învins Rusia. Bineînţeles, s-au auzit şi scandări mai profane la adresa cancelarului german.

În Grecia, întâlnirea fotbalistică este mai mult decât un simplu meci. Criza datoriei a readus gustul amar al ocupaţiei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial. Protes­tatarii greci antiausteritate şi media au por­tretizat-o adesea pe Angela Merkel în uni­formă nazistă, iar unii politicieni i-au cerut Berlinului plata unor despăgubiri de război.

În Germania, puţini fani sunt înclinaţi să asocieze fotbalul cu politica, însă meciul trebuie câştigat.

"Bieţii greci, îi vom aduce la faliment. Niciun fond de bailout nu vă va salva de Jogi", titrează tabloidul german Bild.

Dar fotbalul este un sport mult prea p­o­pular în Germania pentru a nu fi exploatat de politicieni. Chiar Merkel a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai înfocaţi fani ai echipei germane, fiind prezentă la meciurile importante şi pozându-se cu jucători vedetă precum Bastian Schweinsteigner.

Cancelarul intenţionează să vadă din tribune şi meciul cu Grecia, jucat pe stadionul polonez Gdansk. Ea l-a convins pe pre­mierul italian Mario Monti să progra­meze la începutul zilei întâlnirea de la Roma cu liderii Franţei şi Spaniei ca să poată ajunge la timp în Polonia pentru a vedea lovitura de start a meciului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO