Business Internaţional

Germania vinde "perlele" tarii pentru a acoperi deficitul bugetar

19.07.2005, 18:37 13

Guvernul german a vandut cate 7,3% din actiunile la Deutsche Post si Deutsche Telekom catre banca de dezvoltare a statului, KfW Group, pentru 5 miliarde de euro (6,04 miliarde de dolari). A fost eliminata, astfel, participarea sa directa in ceea ce priveste serviciul postal german, iar suma rezultata va contribui la micsorarea deficitului bugetar, relateaza Bloomberg.

Grupul bancar a cumparat cele 80,9 milioane de actiuni ale celui mai mare serviciu postal din Europa, Deutsche Post, pe care guvernul inca le mai detinea, si alte 307,8 de milioane de actiuni ale celei mai mari companii de telefonie din regiune, Deutsche Telekom.

KfW si-a largit astfel pachetul de actiuni ale Deutsche Post de la 37,4% la 44,7%. Ea detine, de asemenea, 22,1% din actiunile Deutsche Telekom.

Ministrul de finante german, Hans Eichel, a inceput, astfel, privatizarea companiilor germane prestatoare de servicii postale si de telefonie pana la sfarsitul anului 2006 pentru a acoperi surplusul de deficit bugetar.

Deficitul a depasit limitele impuse de Uniunea Europeana in ultimii trei ani,

"De astazi, guvernul german nu mai detine actiuni in cadrul Deutsche Post, deoarece le-a vandut pentru respecta limitele impuse de Uniunea Europeana in ceea ce priveste deficitul bugetar", a declarat Charis Poething, un purtator de cuvant al bancii BfK.

Germania a inceput sa transfere pachete de actiuni Deutsche Telekom catre BfK din momentul lansarii, in 1996, a ofertei publice de vanzare a companiei de telefonie.

Grupul bancar a vandut mai departe aceste actiuni altor investitori. In decembrie 2004, guvernul a mai vandut aceleiasi banci 3,3% din Deutsche Telekom, in valoare de 1,6 miliarde de euro, pentru ca in ianuarie 2005 sa transfere catre BfK 12,7% din actiunile Deutsche Post in schimbul sumei de 1,7 miliarde de euro.

Mai multe fonduri de investitii din intreaga lume au stat la coada pentru a cumpara o parte din pachetul de 110 milioane de actiuni ale operatorului Deustche Post, care a fost infiintat mai intai ca societate guvernamentala de posta si a fost listat la bursa in urma cu aproape cinci ani.

KfW, banca federala de stat, care a vandut participatia sa, a anuntat luna trecuta ca 58,3% din actiunile companiei de telefonie a intrat in posesia investitorilor privati dupa incheierea tranzactiei si ca managerilor bancilor Deutsche Bank, Goldman Sachs si UBS li s-a oferit posibilitatea de a cumpara inca 16,5 milioane de actiuni pana la 14 iulie. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO