Business Internaţional

Germania va incalca regulile euro pana in 2010

23.09.2005, 17:38 13

Specialistii Fondului Monetar International sugereaza ca cea mai mare economie europeana, cea germana, nu va reusi sa-si micsoreze deficitul bugetar in limitele impuse de UE, pana in 2010, relateaza EUObserver.

FMI si-a facut publice ultimele capitole din raportul sau World Economic Outlook pe 21 septembrie.

Documentul reflecta pesimismul Fondului cu privire la cresterea economica a Europei, reducandu-si estimarile legate de PIB pana la 1,2% pentru 2005 si 1,8% pentru 2006.

In document se sugereaza in acelasi timp ca deficitul german va ramane mai mare de 3% pana in anul 2010, ceea ce inseamna ca aceasta tara nu va fi capabila sa se conformeze Pactului de Stabilitate si Crestere.

Specialistii fondului anticipeaza ca deficitul german va atinge 3,9% in acest an, acesta fiind estimat la 3,2% in 2010.

Principalul factor ce a generat aceasta perspectiva sumbra este ritmul lent de crestere economica inregistrat de Germania. Acesta ar putea fi imbunatatit, insa, ca urmare a implementarii reformelor economice incluse in Agenda 2010 initiate de guvernul anterior.

Conform lui Raghuram Rajan din cadrul FMI, reformele din domeniul muncii ar putea fi acum puse in aplicare prin "majorarea facilitatilor destinate companiilor, facilitati prin care acestea pot realiza mai multe angajari".

Rajan a sugerat ca aceste reforme "pot fi implementate de noul guvern german, indiferent de culoarea acestuia".

Acesta a sugerat in acelasi timp ca politicienii ar trebui sa explice motivele schimbarilor ce trebuie realizate in Europa, unde principala problema ramane nivelul scazut al cererii interne.

Cetatenii europeni "nu par convinsi de faptul ca aceste reforme structurale implementate in mod permanent ar constitui o solutie de iesire din starea de paralizie in care se afla o mare parte a continentului", adauga Rajan.

"Este un esec al politicienilor faptul ca oamenii nu par sa fi realizat inca faptul ca obiceiurile lor legate de munca va trebui sa se schimbe", arata Rajan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO