Business Internaţional

Germania, SUA si Japonia - gigantii nu se simt prea bine

24.08.2001, 00:00 17



Economia mondiala nu pare sa-si revina din crizele care au zguduit-o in acest an. Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere economica zero in al doilea trimestru, economia Japoniei este in pragul recesiunii, in timp ce guvernul Statelor Unite si-a revizuit estimarile privind surplusul bugetar in actualul an fiscal. Daca mai adaugam si evolutia proasta a pietelor financiare din intreaga lume, tabloul este complet.

PIB al Germaniei a stagnat in perioada aprilie-iunie fata de valoarea inregistrata in primele trei luni ale anului, pentru prima data din al doilea trimestru al anului 1999 cand economia nu a inregistrat o crestere trimestriala. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, economia a crescut in al doilea trimestru cu numai 0,6%, cea mai redusa rata din ultimii cinci ani.

Analistii afirma ca incetinirea ritmului de crestere al economiei mondiale a determinat companiile germane sa-si reduca volumul investitiilor si estimeaza ca nici in perioada urmatoare PIB-ul Germaniei nu va creste.

"Nu am ajuns inca la finalul perioadei de declin", este de parere Paul Junk, directorul executiv al Winkler&Duennenbier AG, cel mai mare producator de instalatii pentru productia de anvelope. "Cresterea economica va stagna si in al treilea trimestru si pobabil ca acelasi lucru se va intampla si in ultimele luni ale anului", a mai spus Junk.

Dar Germania nu este singura economie cu probleme din zona euro. In al doilea trimestru, PIB al Italiei a scazut cu 0,1%, ceea ce va creste presiunea asupra conducerii Bancii Centrale Europene sa diminueze dobanzile cu ocazia intrunirii de saptamana viitoare.

Totusi, liderii companiilor ce activeaza in Germania incep sa-si regaseasca optimismul in ceea ce priveste viitorul afacerilor lor. Un raport al institutului Ifo arata ca directorii executivi ai firmelor germane si-au recapatat increderea in iulie, dupa ce acest indicator atinsese minimul ultimilor cinci ani in luna precedenta.

Dupa anuntarea rezultatelor acestui raport, moneda unica europeana a urcat in raport cu dolarul pana la maximul ultimelor cinci luni (0,924$), dar datele privind cresterea economiei germane au stopat aceasta crestere. Ieri, la ora 12:00 GMT, euro se tranzactiona in jurul valorii de 0,91$, in scadere cu peste 0,5% fata de inchiderea de miercuri.



Vremuri grele pe malurile Pacificului

Japonia trece, de asemenea, printr-o perioada nefasta. Activitatea economica din Japonia a scazut cu 1,9% in perioada aprilie-iunie, comparativ cu primul trimestru al anului, a anuntat Ministerul Economiei. Acesta este primul declin trimestrial de la sfarsitul anului 1998, iar scaderea anuala este de 7,3%, ceea ce reprezinta o adevarata prabusire pentru economistul Ryo Hino de la JP Morgan.

Datele oficiale privind evolutia PIB din cea de-a doua economie a lumii vor fi prezentate pe 7 septembrie, iar analistii spun ca cifrele vor fi dezastruoase. Japonia a evitat intrarea in recesiune (definita ca doua trimestre consecutive de scadere a economiei), cand o revizuire a datelor referitoare la primul trimestru a transformat declinul in crestere cu 0,1%.

Dar economistii spun ca aceasta rearanjare a cifrelor nu a facut altceva decat sa amane inevitabilul. Hino estimeaza o prabusire cu 4,5% a PIB in al doilea trimestru, urmat de un declin cu 2% in cel de-al treilea.

De aceeasi parere par a fi si jucatorii pe piata de capital, avand in vedere ca bursa din Tokyo s-a prabusit ieri pana la minimul ultimilor 17 ani. Indicele Nikkei 225 a pierdut 2,36%, pana la 11.126,92, cel mai scazut nivel din octombrie 1984.

Nici celelalte state din estul Asiei nu o duc prea bine. PIB al Taiwanului a scazut cu 2,35% in al doilea trimestru, cel mai slab trimestru din ultimii 26 de ani. Rata de crestere a economiei sud-coreene a fost in aceeasi perioada de numai 2,7%, cea mai redusa din ultimii trei ani.

De partea cealalta a Oceanului Atlantic, guvernul SUA si-a diminuat estimarile privind excedentul bugetar, considerand ca programul de reducere a impozitelor coroborat cu declinul economic va conduce la scaderea drastica a veniturilor incasate de stat.

Pentru anul fiscal ce se incheie pe 30 septembrie, Biroul de Buget al Casei Albe estimeaza un surplus de 158 miliarde dolari, aproape de doua ori mai putin decat valoarea de 281 miliarde dolari preconizata in bugetul aprobat in aprilie. Cu toata aceasta diminuare, tot va ramane al doilea excedent ca marime din istoria administratiei americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO