Business Internaţional

Germania şi Marea Britanie, în faţa unui val de insolvenţe odată cu expirarea unor măsuri de protecţie a companiilor

Germania şi Marea Britanie, în faţa unui val de...

Autor: Catalina Apostoiu

02.10.2020, 00:00 548

Germania se pregăteşte pentru o creştere a insolvenţelor odată cu expirarea unui moratoriu menit să ajute companiile să supravieţuiască pandemiei, scrie Bloomberg.

Începând cu această lună, companiile care nu-şi pot plăti fac­turile vor fi din nou obligate să caute protecţie în instanţă. Din martie până în septembrie, cele care puteau pune lipsa li­chi­d­ităţilor pe seama pandemiei, demonstrând că au şanse ri­di­ca­te să treacă peste criză, nu au mai fost obligate să facă acest lucru.

„Companiile care au putut fi salvate au fost salvate“, arată Tillman Peeters, de la compania de consultanţă Falkensteg. „Numărul insolvenţelor va creşte inevitabil“ acum că plasa de siguranţă a fost eliminată.

Ajutorul oferit companiilor a fost parte dintr-un pachet de mă­suri guvernamentale menite să le susţină pe acestea în faţa rece­s­iunii generate de pandemie. Sfârşitul moratoriului va avea drept rezultat un „val“ de insolvenţe, se arată într-un raport al Commerzbank.

Lucrurile ar fi putut sta mai rău totuşi. Faptul că în medie companiile dispun de niveluri relativ ridicate de capital înseamnă că impactul asupra economiei va fi „mult mai puţin dramatic“ decât la începutul anilor 2000, se mai arată în raport. În plus, noi măsuri vor intra în vigoare în ianuarie pentru a ajuta companiile să-şi restructureze mai uşor datoriile.

Marea Britanie se confruntă cu o situaţie similară, ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak fiind recent avertizat de un grup de lobby pentru sectorul de business că Marea Britanie s-ar putea afla în faţa unei creşteri puternice a insolvenţelor dacă guvernul ţării nu va prelungi măsurile menite să protejeze companiile lovite de criză.

The Institute of Directors a lansat avertismentul în ziua expirării măsurilor respective.

După expirarea acestora, directorii companiilor cu un anumit risc de lichidare vor încălca legea dacă îşi vor continua operaţiunile.

„Acum, mesajul pentru companiile cu dificultăţi pare să fie pur şi simplu de a se închide“, arată Roger Barker, director în cadrul IoD.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO