Business Internaţional

Germania îi trezeşte pe liderii spanioli şi greci din visul unei crize mai puţin amare, iar băncile germane se retrag pe tăcute de la periferia zonei euro

Germania îi trezeşte pe liderii spanioli şi greci din visul unei crize mai puţin amare, iar băncile germane se retrag pe tăcute de la periferia zonei euro

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe

31.07.2012, 00:05 2669

Germania, unde majoritatea populaţiei crede că ţării i-ar fi mai bine în afara zonei euro, a tăiat liderilor din Spania şi Grecia orice speranţă la un drum lejer prin criză respingând speculaţiile că uniunea monetară ar putea începe curând că cumpere obligaţiuni spaniole şi excluzând orice noi concesii în condiţiile impuse Atenei în schimbul ajutorului finan­ciar. Între timp, băncile germane se retrag încet de la periferia zonei euro.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a negat speculaţiile apărute în ultimul timp în presă potrivit cărora zona euro, prin fondul temporar de salvare EFSF, ar putea curând începe să cumpere obligaţiuni spaniole de pe piaţa primară, iar BCE de pe piaţa secundară, pentru a reduce costurile de finanţare ale ţării, scrie CNBC. Randamentele titlurilor spaniole au atins în săptămânile trecute niveluri nesustenabile care, dacă ar persista mai mult timp, ar forţa statul să ceară ajutor financiar internaţional.

"Nu, nimic nu este real în aceste speculaţii", a spus Schaeuble publicaţiei germane Welt am Sonntag. Ministrul este considerat a fi mentorul cancelarului Angela Merkel. Speculaţiile au fost provocate de preşedintele BCE Mario Draghi, care a declarat că instituţia va face tot posibilul pentru a proteja moneda unică. Schaeuble argumentează că yieldurile ridicate ale obligaţiunilor nu împovărează statul spaniol.

"Nevoile fiscale ale Spaniei nu sunt atât de mari", a spus el. Interviul a fost acordat înaintea unei întâlniri a lui Schaeuble cu secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner. SUA au cerut de mai multe ori Europei să facă mai multe eforturi pentru a stăvili criza datoriilor, considerată de Geithner a fi "cel mai mare pericol" pentru economia americană.

În Germania, unde Bundesbank s-a opus constant achiziţiilor de obligaţiuni suverane de către BCE, un membru al unui partid din coaliţia de guvernare a cerut guvernului să atace în justiţie BCE pentru că a cumpărat datorii ale statelor de la periferia zonei euro de pe piaţa secundară, notează The Telegraph.

Fără îndulcitori pentru Grecia

Despre Grecia, Schaeuble a spus că statul nu se poate aştepta la noi concesii deoarece actualul plan de bailout este deja "foarte lejer". Actualele partide de guvernare din Grecia au câştigat alegerile promiţând cu tărie că vor cere îndulcirea condiţiilor cerute de creditori în schimbul ajutoarelor financiare.

"Nu văd să mai fi rămas loc pentru alte concesii. Problema a apărut nu doarece programul are erori, ci pentru că Grecia nu-l implementează complet", a spus oficialul german. El a exclus, de asemenea, o a doua restructurare a datoriilor greceşti, avertizând că o astfel de măsură nu ar face decât să distrugă încrederea. Potrivit unui sondaj de opinie, 71% dintre germani vor ca Grecia să iasă din zona euro dacă Atena nu respectă austeritatea cerută de creditori, potrivit Bloomberg. Sondajul a fost realizat pentru publicaţia Bild am Sonntag. De asemenea, 51% dintre germani cred că economiei ţării lor i-ar fi mai bine în afara uniunii monetare.

Juncker oferă speranţă

Pe de altă parte, preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker a indicat într-un interviu publicat de Sueddeutsche Zeitung că membrii zonei euro, BCE şi EFSF vor acţiona curând pentru a salva euro.

"Ne vom decide în următoarele zile ce măsuri vom lua", a spus el. Juncker a indicat că ESFS şi BCE vor cumpăra, într-adevăr, obligaţiuni spaniole, după ce la un summit al zonei euro din iunie liderii regiunii au pavat drumul fondului de salvare spre astfel de achiziţii. Oficialul a avertizat că Europa rămâne fără timp în lupta cu criza.

Liderii europeni şi-au făcut o tradiţie de-a lungul crizei în a oferi informaţii ambigue pentru a ţine pieţele sub control şi a pune presiuni pe politicenii statelor cu probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO