Business Internaţional

Germania critică planul unor lideri UE privind uniunea fiscală şi bancară

Germania critică planul unor lideri UE privind uniunea fiscală şi bancară

Foto: Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu

26.06.2012, 18:43 538

Van Rompuy şi alţi trei lideri europeni au prezentat marţi un plan pe termen de 10 ani, centrat pe supraveghere bancară şi un fond de garantare a depozitelor comune şi trecerea treptată, în baza unor criterii, la emisiuni de obligaţiuni comune. Planul sugerează că UE ar putea impune plafoane maxime pentru bugetele anuale şi datoriile statelor care folosesc euro.

Preşedintele UE a colaborat la redactarea planului cu preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso şi premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care este şef al Eurogroup.

"O parte din acest plan pare o listă de dorinţe. Propunerile merg către diverse modele de combinare a datoriilor. Ce lipseşte este îmbunătăţirea controlului", a declarat Michael Link, secretar de stat în Ministerul german de Externe.

Opoziţia imediată a Germaniei faţă de acest plan reduce şansele ca summitul UE din 28-29 iunie, al 19-lea de la declanşarea crizei datoriilor, la începutul lui 2010, să arate drumul ieşirii din turbulenţele care riscă să rupă zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO