Business Internaţional

Germania continuă să fie locomotiva economiei europene, cu cea mai rapidă creştere din ultimii trei ani

Consumul a devenit în ultimul timp principalul motor de creştere al economiei germane, cea mai mare din Europa.

Consumul a devenit în ultimul timp principalul motor de creştere al economiei germane, cea mai mare din Europa.

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2017, 00:05 826

Consumul robust al gospodăriilor, creşterea cheltuielilor de stat pentru refugiaţi şi investiţiile mai mari ale companiilor au alimentat avansul econonomiei Germaniei în cel de-al doilea trimestru şi au consolidat rolul acestei ţări de motor principal al economiei europene. Avansul, cel mai rapid din ultimii trei ani dacă este raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, alături de creşterile salariale din ultimu al an şi şomajul ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie, sunt atuuri în mâna cancelarului Angela Merkel, care a pornit în cursa electorală pentru alegerile din septembrie.

Datele vin după ce la începutul lunii Deutsche Bank, cea mai mare bancă  din Germania, a aruncat un avertisment: economia riscă să se supraîncălzească, indicatori înşelători ascunzând tendinţe îngrijorătoare. În cele din urmă, economia se va opri.

În trimestrul doi, PIB-ul german a crescut cu 0,6% în raport cu perioada similară a anului trecut. În ritm anualizat, economia a urcat cu 2,1%, potrivit Biroului Federal de Statistică. O frână pentru creştere a fost comerţul extern, avansul exporturilor neputând contrabalansa  saltul importurilor, notează Deutsche Welle. Perioada aprilie- iunie este al 12-lea trimestru consecutiv de creştere. 

„Economia germană dovedeşte că poate rămâne puternică, avansul continuăî“, spune Alexander Krueger, economist la Bankhaus Lampe. El menţionează că dobânzile mici ale BCE stimulează economia. Carsten Brzeski, analist la ING, este şi el încrezător în economia germană. „Povestea de succes economic merge mai departeî, spune el. Brzeski asigură că nu sunt motive de teamă că avansul se va termina brusc. Însă el a atenţionat că principalii factori de susţinere pentru economia internă, precum creşterea forţei de muncă angajate, creşterile salariale şi cheltuielile guvernamentale mai mari şi-ar putea pierde dinviteză în următoarele luni.

„Acelaşi lucru se poate spune pentru sectorul exporturilor, unde un euro mai puternic, o creştere în America mai slabă decât s-a anticipat  şi incertitudinile legate de Brexit ar putea acţiona ca frâne, dar fără a opri exporturile“, a mai spus Brzeski.

Merkel urmăreşte să câştige cel de-al patrulea mandat de cancelar, iar cele mai recente date economice o ajută în cursă, acestea subliniind puterea economiei germane în comparaţie cu statele vecine. Economia Franţei a avansat cu 0,5% în al doilea trimestru. Italia a crescut cu 0,4%. Însă Spania a făcut un salt de 0,9%.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO