Business Internaţional

Germania confirmă vânzarea către Israel a unui submarin care poate fi echipat cu arme nucleare

 Germania confirmă vânzarea unui submarin Israelului care poate fi echipat cu arme nucleare

Autor: Alin Constantin Pilat

21.03.2012, 10:01 1869

Germania va furniza Israelului un al şaselea submarin convenţional de tip Dolphin, a declarat marţi ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, în timpul unei vizite a omologului său, Ehud Barak, la Berlin, relatează AFP.

"Un submarin suplimentar va fi livrat Israelului", a declarat de Maiziere în timpul unei conferinţe de presă, adăugând că Germania va plăti o parte din costul submarinului, fără a preciza cât.

La sfârşitul lunii noiembrie, o sursă guvernamentală a declarat că Germania s-a angajat să acopere o treime din cost, fără a depăşi suma de 135 de milioane de euro.

Berlin planificase să renunţe la contractul celui de al şaselea submarin din cauza construirii unor locuinţe israeliene în Ierusalimul de Est.

Guvernul german şi-a dat în cele din urmă acordul, după deblocarea de către Israel a unor fonduri datorate Autorităţii Palestiniene.

Submarinele de clasă Dolphin, trei exemplare fiind deja în posesia marinei israeliene, pot fi echipate cu arme nucleare.

Un contract între cele două ţări a fost semnat în 2005, sub guvernul lui Gerhard Schroder, pentru vânzarea a două exemplare suplimentare - în prezent în curs de fabricare -, plus o opţiune, vânzarea confirmată marţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO