Business Internaţional

Germania a câştigat cursa pentru banii chinezilor

Autor: Livadariu Andreea

11.04.2011, 23:35 25

Germania şi-a depăşit rivalii europeni în cursa pentru piaţa dedesfacere chineză, iar exporturile germane cu destinaţia China auluat locul celor către Statele Unite, astfel încât gigantul asiatica devenit la sfârşitul anului trecut cel mai mare partenercomercial din afara Europei al Germaniei, scrie Bloomberg.

"Acesta este un punct de cotitură în istoria economică aGermaniei", spune Andreas Rees, economist-şef al diviziei deinvestiţii din cadrul UniCredit din München. "China ar putea devenipână în 2015 cea mai mare piaţă de export" pentru Germania, maispune el.

Dacă începând cu al Doilea Război Mondial Statele Unite au fostpentru Germania cel mai important partener co­mercial situat înafara Europei, fapt care a transformat Ger­mania într-un pilon destabilitate politică şi economică pentru Vest, în prezent, piaţaemergentă chineză a devenit mai atrac­tivă pentru ex­por­turilegermane de ma­şini, bunuri de consum şi maşini de lux.

"Motoul acestui de­ceniu este acela că mi­lioa­ne de chinezi vorsă trăias­că precum euro­penii", spune Herbert Perus, ana­list alRaiffeisen Capital Ma­nagement din Viena. "Pro­dusele «made inGer­many» vor fi foarte puter­nice pe această piaţă", adaugă el. Îndecembrie 2010, Ger­mania a exportat în China şi Hong Kong bu­nuriîn valoare de 5,4 mld. euro, mai mult de­cât în SUA, unde valoa­reabu­nu­rilor exportate s-a ri­dicat la 5,3 mld. euro.

Volumul de exporturi către China a fost în 2010 aproximativ 5,6%din totalul exporturilor Germaniei, analiştii de la SociétéGénérale estimând că acesta va ajunge la 15% până în anul 2020."Dacă nu ar fi fost China, germanii ar fi simţit strâmtorarea(crizei - n. red.). Aşa se explică de ce Germania a rămasneafectată de dificultăţile cu care se confruntă economiileperiferice din zona euro", spune Niall Ferguson, profesor deistorie la Universitatea Harvard.

Piaţa chineză de desfacere are potenţial, dat fiind că până în2014 clasa de mijloc din China ar putea creşte de două ori, la 400de milioane de persoane, iar chinezii cer exact bunurile pentru acăror producere sunt specializate companiile germane - utilaje,maşini şi bunuri de consum.

Deşi beneficiile pe termen scurt sunt majore, faptul că Germaniadevine dependentă de piaţa de desfacere din China ar putea devenipericulos din două motive: pe de o parte China are de gând să ţinăeconomia în frâu prin creşterea dobânzilor, iar pe de altă partepentru că segmentele de producţie unde China înregistrează progresesunt exact cele pe care şi-a specializat Germaniaexporturile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO