Business Internaţional

Geopolitica petrolului: Ucraina bombardează rafinării din Rusia, spre disperarea SUA, India, de frica sancţiunilor, cumpără mai mult ţiţei american, iar China s-a abonat la petrolul rusesc

Geopolitica petrolului: Ucraina bombardează rafinării...

Autor: Catalina Apostoiu

26.03.2024, 21:58 353

Petrolul se scumpeşte în condi­ţiile în care atacurile cu drone ale Ucrainei perturbă capacitatea de rafinare a Rusiei, iar Moscova a cerut reduceri de producţie pentru a se conforma ţintelor OPEC +.

În acelaşi timp, temerile legate de reducerea ofertei sunt exacerbate de escaladarea conflictului din Ori­en­tul Mijlociu. Preţurile petrolului sunt împinse în sus şi de scăderea numărului de platforme petroliere americane.

De asemenea, alianţele de pe piaţă prind contur: India cumpără mai mult petrol american, dar şi din Arabia Saudită, pe fondul sancţiu­ni­lor impuse Rusiei, iar China achizi­ţio­nează masiv petrol rusesc.

Kievul a lansat o campanie de a­ta­curi asupra infrastructurii energe­tice ruseşti de la începutul anului. Cel puţin 10% din capacitatea de rafi­nare a Rusiei a fost afectată de ata­curile respective, potrivit CNBC. Un atac ucrainean cu drone a provocat un incendiu la rafinăria petrolieră Kuibyshev din oraşul Samara în weekendul trecut.

Capacitatea de rafinare petrolie­ră rusească închisă în primul trimes­tru din cauza atacurilor ucrainene asupra a cel puţin şapte rafinării se ridică la aproximativ 4,6 milioane de tone sau aproximativ 7% din total, din calculele Reuters.

Atacurile au continuat deşi SUA au îndemnat Ucraina să se oprească, avertizând că riscă în acest fel să împingă în sus preţurile petrolului şi să provoace acţiuni retaliatorii, au declarat surse familiare cu discuţiile pentru Financial Times.

Rusia rămâne unul dintre cei mai importanţi exportatori de energie ai lumii în pofida sancţiunilor occiden­tale împotriva sectorului său de petrol şi gaze. Preţurile petrolului au crescut cu aproximativ 15% în acest an, la 85 dolari pe baril, împingând în sus costurile carburanţilor chiar în perioada în care preşedintele ame­rican Joe Biden îşi începe campania de realegere.

Rusia a cerut recent companiilor să-şi reducă producţia de petrol pentru a respecta angajamentele asumate în ca­drul OPECĂ, surse din cadrul in­dus­triei au declarat pentru Reuters.

Mai multe ţări ale cartelului au convenit reduceri voluntare totale de 2,2 milioane de barili pe zi până în trimestrul doi inclusiv.

Pe fondul sancţiunilor impuse Moscovei în legătură cu războiul din Ucraina, companiile indiene de rafinare petrolieră sunt pe cale să cumpere cel mai ridicat volum de ţiţei american din aproape un an, relatează Bloomberg.

Companiile de stat Bharat Petroleum şi Indian Oil, împreună cu compania privată Reliance Industries, au achiziţionat aproximativ 7 milioane de barili de ţiţei american până acum în această lună, cel mai ridicat volum lunar din mai. De asemenea, India şi-a crescut achiziţiile din Arabia Saudită recent.

Peste 250.000 de barili pe zi de ţiţei american ar urma să sosească în India luna viitoare, cel mai ridicat volum din peste un an pe fondul aplicării mai stricte a sancţiunilor asupra ţiţeiului rusesc.

Între timp, China achiziţionează masiv petrol din Rusia. Ţara este pe cale să cumpere un volum record de ţiţei rusesc în martie, pe fondul redirecţionării livrărilor de ţiţei Sokol dinspre India, conform OilPrice.com.

Rusia a devenit anul trecut cea mai mare sursă de importuri petroliere pentru China.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO