Business Internaţional

General Motors i-a taiat la jumatate salariul directorului executiv

02.05.2006, 00:00 17

Directorul executiv al General Motors, Rick Wagoner, a primit un salariu cu aproape 50% mai mic in 2005 fata de anul precedent, conform informatiilor facute publice de compania americana.

Rick Wagoner, CEO al General Motors, a castigat 5,5 milioane de dolari (4,4 milioane euro) in 2005, fata de remuneratia de 10,1 milioane de dolari (8,4 milioane euro) obtinuta in 2004, conform datelor furnizate de companie organismului de supraveghere a pietei de capital din SUA (SEC).

Anuntul a coincis cu promisiunea acestuia in fata actionarilor de a revigora operatiunile GM si cu scuzele sale fata de rezultatele obtinute anul trecut, scrie CNNMoney.

Intr-o scrisoare adresata actionarilor, Wagoner a denumit pierderile de 10,6 miliarde de dolari ale constructorului american de automobile ca fiind greu de sustinut, dar a adaugat ca la acest moment GM poseda suficient cash si timp pentru a se putea redresa.

CEO-ul celei mai mari companii auto din lume a mai specificat in aceeasi scrisoare ca General Motors se va concentra de acum incolo pe cresterea transparentei activitatilor contabile. Recent, din cauza unei erori de calcul, constructorul american a fost nevoit sa redeclare veniturile obtinute in ultimii ani organelor de control.

"Credibilitatea este un factor covarsitor, pentru GM ca firma si pentru mine in mod personal", a precizat Wagoner in scrisoarea adresata actionarilor. "Desi nu voi prezenta scuze pentru cele intamplate, imi voi cere sincer scuze in numele intregii noastre echipe de management si va asigur ca ne vom stradui sa meritam increderea dumneavoastra", a adaugat el.

In momentul de fata General Motors se afla sub investigarea SEC pentru chestiuni care variaza de la contabilizarea vanzarilor de metale pretioase pana la modalitatile de obtinerea a creditelor din partea furnizorilor.

"Recentele dezvaluiri ale erorilor de contabilitate in rapoartele fiscale dinaintea acestui an au fost extrem de dezamagitoare si de rusinoase pentru noi toti", se mentioneaza in scrisoarea oficiala a companiei catre actionari. "Ne miscam agresiv spre imbunatatirea resurselor noastre interne de contabilizare a operatiunilor companiei", au adaugat oficialii companiei in continuare. GM, care se lupta de ceva vreme cu cheltuielile legate de forta de munca, se afla in mijlocul unui amplu proces de restructurare, compania renuntand la 30.000 de locuri de munca prin inchiderea mai multor centre de productie. Printrele celelalte masuri adoptate in aceasta situatie de criza s-au numarat si scaderea dividendelor anuale si micsorarea sensibila a salariilor directorilor de departamente.

Plata serviciilor aduse de Wagoner con-structorului de masini american a inclus un salariu de 2,2 milioane de dolari, optiunea de a achizitiona actiuni GM la un pret fix, in valoare totala de aproximativ 2,9 milioane de dolari si folosirea in scopuri personale a avioanelor companiei, a serviciilor de securitate, a serviciilor de consiliere financiara si a programului de achizitionare a masinilor GM la un pret redus.

Directorul financiar al gigantului de la Detroit, John Devine, a castigat anul trecut un total de 3,9 milioane de dolari, fata de suma de 6,4 milioane de dolari obtinuta anul trecut. Cifra este compusa dintr-un salariu de 1,5 milioane de dolari, pachete gratuite de actiuni GM si alte cheltuieli sau servicii.

Vicepresedintele consiliului administrativ, care ocupa si functia de director al departamentului de cercetare si dezvoltare a produselor, Bob Lutz, a incasat o compensatie anuala de aproximativ 3 milioane de dolari, cu 3,5 milioane de dolari mai putin decat in anul precedent. Salariul sau a fost de 1,5 milioane de dolari, acoperirea anumitor cheltuieli in scopuri de serviciu si acordarea de catre GM a unui pachet gratuit de actiuni.

Nicunul din cei trei executivi nu a primit vreun bonus, in timp ce salariul lor de baza a ramas neschimbat.



Rezultate proaste, salarii mai mici

@ Pierderile de 10,6 miliarde de dolari inregistrate de GM in 2005 au adus constructorul american in situatia de a se lupta pentru viitorul companiei

@ GM va disponibiliza 30.000 de angajati in urma inchiderii mai multor fabrici

@ Salariile directorilor au scazut in medie cu 50% in 2005

@ CEO-ul Rick Wagoner, a castigat in 2005

5,5 milioane dolari, cu 4,6 milioane de dolari mai putin decat in anul precedent

@ Directorul financiar a primit 3,9 mil. dolari, fata de 6,4 milioane in 2004

@ Vicepresedintele Consiliului de Administratie a incasat 3 milioane de dolari fata de

6,5 milioane acum un an

@ Cei trei nu au primit bonusuri salariale, dar salariul de baza a ramas la acelasi nivel

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO