Business Internaţional

General Motors depaseste Volkswagen pe soselele din China

08.07.2004, 00:00 15



Societatea mixta cu sediul in Sanghai detinuta de General Motors a devansat pentru intaia oara pe rivalii de la Volkswagen, liderii ultimului deceniu de pe piata auto chineza.



Firma a vandut 24.040 de unitati in iunie 2004, fata de doar 20.805 de automobile comercializate de Volkswagen. Cresterea este de 65 de procente fata de perioada similara a anului trecut, a declarat un purtator de cuvant al companiei americane pentru Financial Times.



Locul secund pe luna iunie a fost ocupat de societatea mixta aflata in proprietatea Honda, cu vanzari de 21.275 de unitati, dublul cifrei raportate pentru mai.



Cota celor de la Volkswagen - prin cele doua companii pe care le detine pe piata chineza - a scazut astfel sub 30%, in comparatie cu cele peste 50 de procente detinute in urma cu doi ani.



Compania germana ofera in prezent imprumuturi fara dobanda pentru clientii sai de peste ocean, semn ca cel mai mare producator auto din Europa este stimulat de lupta acerba din aceasta industrie. Oferta a fost lansata in aceasta luna, pentru a anula influenta cresterii ratei dobanzilor asupra rezultatelor financiare ale companiei. Pasul reprezinta un nou punct de plecare pentru Volkswagen, care evitase aceasta decizie din motive de imagine.



Compania simte presiunea diminuarii vanzarilor din Statele Unite, a treia piata de desfacere a sa dupa Germania si China. Cifrele inregistrate pentru luna iunie au fost inferioare cu 12% celor din aceeasi luna din 2003. Aceasta a fost de fapt tendinta pe integ primul semestru, cu exceptia lunilor aprilie si mai, cand comparatia cu anul trecut nu a evidentiat nici o schimbare.



Intrebat daca Volkswagen va acorda si discounturi pentru automobilele produse, Tony Fouladpour - purtatorul de cuvant al VW in Statele Unite - a declarat: "La acest nivel de competivitate a pietei, in special pe segmentul produselor standard, nu excludem nici o varianta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO