Business Internaţional

General Electric primeste o lovitura de 3,4 mld. dolari

05.12.2005, 19:08 15

Compania americana are de suferit din cauza afacerilor din domeniul asigurarilor.

La mijlocul lunii noiembrie Jeffrey Immelt, CEO la General Electric, a anuntat ca este pe cale sa scape de una dintre ultimele probleme majore pe care compania le mai are. Adica cea mai putin profitabila activitate a companiei - operatiunile de asigurare - reasigurare pentru locuinte si accidente, informeaza CNN.com

Jeffrey Immelt a preluat postul de CEO la General Electric cu 3 zile inainte de atentatele de la 11 septembrie si inca de atunci a incercat sa renunte la afacerile din domeniul asigurarilor. Acesta este de parere ca acest tip de afaceri nu se potriveste cu celelalte activitati desfasurate de GE.

"Numai cand vezi zambetul amar ce apare pe fata mea de fiecare data cand se discuta despre aceasta afacere iti poti da seama de parerea mea in ceea ce o priveste", a declarat Immelt.

In incercarea de a descrie aceasta afacere, Immelt s-a folosit de o expresie mai putin uzuala. El a afirmat despre asigurari ca reprezinta pentru General Electric o "adevarata povara" si ca acestea au incetinit cresterea economica a organizatiei.

Companiile ce se ocupa cu asigurarile pentru proprietati si accidente trebuie sa estimenze in fiecare an cat mai corect cheltuielile pe care le vor avea, iar daca acest lucru nu este tratat cu seriozitate - intentionat sau nu - va duce la o exagerare a nivelului profiturilor.

Intelegerea ce urmeaza a fi semnata cu cei de la Swiss Re pare a duce la recunoasterea de catre companie a faptului ca in trecut nu a acordat atentie suficienta costurilor foarte mari pe care le-a avut in acest domeniu.

Inainte ca General Electric sa vanda operatiunile pe care le desfasoara in domeniul asigurarilor grupului Swiss Re pentru 6,8 miliarde de dolari (5,77 de miliarde de euro), contractul ii obliga sa adauge 3,4 miliarde de dolari (2,88 de miliarde de euro) la fondul de rezerva pentru cheltuielile viitoare. In actele contabile ale acestui an aceasta este principala cauza a pierderilor de aproximativ 3 miliarde de dolari (2,54 de miliarde de euro) suferite de GE.

Dar cel mai important lucru este ca sumele pentru fondul de rezerva reprezinta un cost ce trebuie corelat cu pretul politelor de asigurare inregistrate in anii precedenti sau macar in primele 3 trimestre ale anului 2005. Asadar, daca GE va acorda toate cele 3,4 miliarde de dolari (2,88 miliarde de euro), implicit va recunoaste si ca in trecut aceste costuri au fost stabilite cu prea multa usurinta, iar profiturile supraestimate.

Atat Swiss Re, cat si General Electric au afirmat ca cea mai mare parte a acestor fonduri de rezerva vor fi atribuite anilor de dinainte de 2001. Asta inseamna ca Jack Welch, fostul director executiv al GE, va fi facut responsabil pentru calcularea inexacta a profiturilor companiei. Daca rezervele de 3.4 miliarde de dolari (2,88 de miliarde de euro) vor fi atribuite perioadei 1996-1999, considerata cea mai prolifica pentru afacerile cu asigurari ale GE, vor acoperi mai mult de 90% din profiturile raportate de GE pentru acea perioada. Welch nu a vrut sa faca nici un comentariu cu privire la aceasta afirmatie.

Cel mai interesant lucru este daca GE va da intreaga suma de 3,4 miliarde de dolari (2,88 miliarde de euro), sau va incerca sa plateasca o suma mai mica, pentru a nu sifona prea rau imaginea companiei. "Suma a fost rezultatul unei lungi perioade de negocieri dar si conditia fondului de rezerva" a declarat vicepresedintele Dennis Dammerman, principalul pion al GE in semnarea contractului cu Swiss Re.

Tot acesta mai afirma ca cei de la Swiss Re au fost "aproape nebuni" in ceea ce priveste dorinta de a fi complet acoperiti pentru fondul de rezerva, in timp ce "noi nu doream decat sa scapam de aceasta afacere infernala".

GE a fost de acord sa depuna 3.4 miliarde de dolari (2,88 miliarde de euro) la fondul de rezerva datorita expertilor companiei dar si a regulilor contabile conform carora acest lucru este cel mai potrivit. Daca nu se intampla acest lucru GE oricum trebuia sa suporte aceasta paguba in alta sectiune a declaratiei de venit.

Acesta este puctul de vedere al General Electric. In ceea ce priveste opinia celor de la Swiss Re, purtatorul de cuvant al acestora a declarat ca "nu exista nici o disputa intre compania noastra si cei de la GE, aceasta clauza de 3,4 miliarde (2,88 de miliarde de euro) trebuie sa existe". Pana la urma se pare ca problemele lui Immelt cu privire la partea de asigurari nu s-au terminat inca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO