Business Internaţional

Gazprom se lanseaza in operatiuni comerciale cu titei iranian

17.06.2003, 00:00 18



Gazprom a anuntat saptamana trecuta ca va pune bazele unei companii internationale de comercializare a petrolului, avand ca prim obiectiv participarea la operatiunile comerciale cu gaz lichefiat iranian, controlate in prezent de compania franceza Total.



Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, a anuntat printr-o declaratie ca principala sa divizie de export, Gazexport, va deschide in Iran un sediu prin care va comercializa gaz lichefiat, obtinut in urma unui parteneriat de exploatare incheiat cu autoritatile de la Teheran.#leadend#



Gazprom, Total si grupul malaezian Petronas au incheiat in 1997 un acord privind finalizarea etapelor doi si trei ale proiectului privind exploatarea campului petrolier South Pars din Iran, unul din cele mai mari din lume, cu rezerve cumuland 12.000 de miliarde de metri cubi.



Gazprom, producatorul de gaz natural ce satisface un sfert din nevoile Europei, a urmarit initial preluarea participatiei Total, de 40% din proiect, dar ulterior a anuntat ca intentioneaza sa isi consolideze pozitia pe piata comercializarii cu produse petroliere pe cont propriu.



"Patrunderea pe piata petrolului va permite Gazprom sa acumuleze experienta in operatiunile de comercializare pe plan international si va crea oportunitati pentru dezvoltarea acestor operatiuni ca urmare a proiectelor de exploatare initiate in Rusia, Iran, Vietnam, Pakistan, Algeria si Venezuela," a anuntat un purtator de cuvant al companiei.



Pe langa uriasa productie anuala de 530 mld. metri cubi de gaz natural, Gazprom mai exploateaza aproximativ 200.000 barili de petrol si gaz lichefiat zilnic.



Gazprom a angajat recent traderi din cadrul Nafta Moskva, cea mai mare companie ruseasca de comercializare a petrolului de la mijlocul anilor '90, dar a carui activitate s-a redus semnificativ in ultimii ani, ca urmare a presiunii impuse de marile companii petroliere rusesti.



Analistii au apreciat decizia Gazprom de a-si consolida pozitia pe piata de comercializare a petrolului, previzionand o crestere a veniturilor companiei necesare acoperirii uriasei datorii acumulate si investitiilor de miliarde de dolari necesare pentru mentinerea productiei de gaz .



Vanzarile de gaz metan din Rusia catre consumatorii europeni au cunoscut o tendinta de crestere, favorizand dezvoltarea pietei europene de comercializare a produselor petroliere.



Gazprom a anuntat in noiembrie ca intentioneaza sa creasca volumul vanzarilor de gaze naturale cu plata imediata catre Belgia si Marea Britanie.



Acest anunt survine dupa ce Gazprom obtinut dreptul de a transporta mai mult gaz prin intermediul conductei Interconnector, care uneste Marea Britanie cu localitatea Zeebrugge din Belgia.





Veniturile Sibneft au scazut la 1,2 mld $ in 2002



Sibneft, al cincilea mare producator rus de petrol, a anuntat o scadere a venitului net anual generata in principal de serviciul datoriei si de cresterea cheltuielilor cu amortizarea. Venitul net al companiei, care urmeaza sa fie achizitionata in curand de Yukos, a scazut cu mai mult de 10% in 2002, cumuland un nivel de 1,16 mld $, fata de 1,31mld $ in 2001.



Datoriile companiei insumeaza 1,9 mld $. Incasarile au avut de suferit din cauza scaderii preturilor la produsele rafinate pe parcursul anului 2002, atat pe plan intern cat si la export.



Pe de alta parte, veniturile au crescut anul trecut la 4,78 mld $, fata de 3,576 mld. $ in 2001, pe masura ce productia companiei a crescut cu 27,4% la 536.700 barili pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO