Business Internaţional

G7 se declara dispus sa ajute tarile sarace

11.07.2000, 00:00 10



Grupul ministrilor de Finante din cele aapte tari industrializate(G7) ale lumii si-au reafirmat, la sfarsitul saptamani trecute, in Japonia, dorinta de a ajuta cele mai sarace tari ale lumii prin anularea datoriilor acestora si au oferit anumite detalii legate de modul in care aceasta initiativa se poate concretiza mai repede.

?arile membre in G7 au decis anul trecut, cu ocazia unei reuniuni avute in Germania, sa anuleze 100 de miliarde de dolari din datoriile celor mai sarace 40 de tari - denumite ?arile Sarace cu grad Inalt de Indatorare (HIPC).

Ministrii tarilor din G7 au admis ca lucrurile nu au evoluat suficient de rapid - punct de vedere subliniat si de grupurile militante pentru reducerea decalajului dintre tarile sarace si cele bogate.

Insa unii dintre ministri au afirmat ca nu doar tarile donatoare sunt de vina. "Unul din motivul pentru care aceasta initiativa nu s-a concretizat in unele tari este ca anumite state se afla inca sau abia au incheiat razboaie civile si alte tipuri de conflicte", a declarat un oficial al ministerului de Finante al Marii Britanii.

Analistii considera insa ca lipsa de fonduri care sa acopere in intregime realizarea acestei initiative ar putea sa afecteze in curand acele tari aflate in fruntea listei de beneficiari, cum ar fi Bolivia, Honduras si Nicaragua.

Statele Unite au fost acuzate a fi fost unul dintre principalii vinovati ai lipsei de fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO