Business Internaţional

Furnizorii de utilităţi din Ungaria ar putea deveni afaceri nonprofit după alegerile din primăvară

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

14.01.2014, 20:29 811

Parlamentul maghiar ar putea aproba legislaţia care va transforma furnizorii de utilităţi publice, sector dominat de companii străine, în companii nonprofit după alegerile ge­nerale din primăvară, a declarat Antal Rogan, şeful grupului parla­mentar al partidului de guvernământ Fidesz,  citat de agenţia MTI.

Rogan a spus că proiectul de lege nu a fost încă trimis în Parlament şi a explicat că „dez­baterea pe marginea proiec­tului de lege e posibil să în­ceapă înaintea alegerilor generale, dar nu e deloc sigur că acesta va fi şi aprobat“.

Partidul de guvernământ din Ungaria vrea să introducă în constituţia maghiară un amendament conform căruia furnizarea de servicii de utilităţi publice devine o activitate nonprofit. Potrivit planului, orice profit obţinut din furnizarea de gaze, electricitate şi alte utilităţi va trebui reinvestit în servicii şi niciun profit nu va putea fi scos din ţară.

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat public război jucătorilor din sectorul utilităţilor care, spune el, au obţinut profituri excesive în ultimii 18 ani pe seama consumatorilor unguri după ce în 1995 au achiziţionat de la stat furnizorii de utilităţi. Printre aceştia se numără E.ON şi RWE din Germania şi GDF Suez din Franţa. În septembrie Orban spunea că, dacă guvernul său va fi reales, sistemul de utilităţi publice din Ungaria ar putea să ajungă să fie „deţinut de comunitate“ în termen de un an sau doi.

Guvernul ungar a tăiat preţurile utilităţilor – gaze, energie electrică şi încălzire - cu 20% în total în ultimul an şi intenţionează să facă o nouă rundă de ieftiniri foarte curând.

Fiecare reducere de preţ pentru servicii scade şi valoarea companiilor furnizoare, iar unele dintre ele au anunţat deja că vor să iasă de pe piaţa ungară din cauza pierderilor provocate de reducerea tarifelor. Guvernul maghiar spunea în septembrie anul trecut că negociază pentru a răscumpăra şase-şapte companii de utilităţi privatizate în trecut. Statul maghiar a cumpărat de altfel operaţiunile locale cu gaze naturale ale E.On.

Un alt front de luptă pentru premierul Ungariei în afara utilităţilor este cel al băncilor, Orban declarând public că vrea ca mai mult de jumătate din sistemul bancar să revină în mâini maghiare. Conform portfolio.hu, băncile nu vor deocamdată să părăsească ţara.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO