Business Internaţional

Franţa vs Germania, campioane la investiţii străine directe în Europa. Banii americani proptesc atractivitatea Franţei, dar nu e clar până când, Germania nu mai e la fel de ademenitoare

Franţa vs Germania, campioane la investiţii străine...

Autor: Catalina Apostoiu

04.03.2024, 00:05 675

Proiectele de investiţii străine din Franţa sunt în creştere pentru al treilea an consecutiv, confirmând statutul acesteia de ţară preferată a businessului global în cadrul UE, relevă noi date recente, deşi mana­gerii din cel mai mare investitor al său, SUA, îşi exprimă temeri din ce în ce mari legate de costurile forţei de muncă şi complexitatea administra­tivă de acolo, scrie Euractiv.

Datele arată că 1.815 noi proiecte de ISD-uri au fost confirmate în 2023, acestea fiind aşteptate să creeze sau menţină 59.254 locuri de muncă în următorii trei ani.

Aproximativ o treime din proiec­tele respective vor merge către indus­trii strategice în cadrul planului de investiţii de 54 miliarde de euro „France 2030“ al ţării.

Franţa a fost cel mai mare reci­pient de ISD-uri din UE pentru patru ani consecutivi.

Aproximativ 17% din noile pro­iec­te de investiţii din 2023 provin din SUA, America fiind prima sursă de ISD-uri pentru Franţa. Totuşi, lucru­rile s-ar putea schimba. Datele citate vin la doar o zi după ce un sondaj anual privind încrederea investitori­lor americani în economia franceză a dezvăluit că sentimentul general al acestora este că ţara nu se va mai descurca la fel de bine ca în urmă cu câţiva ani.

Preocupările americanilor sunt în special pronunţate în ceea ce pri­veşte costul forţei de muncă, legisla­ţia din sectorul muncii şi com­plexi­tatea administrativă.

În ceea ce priveşte Germania, Germany Trade & Invest anticipa la finalul anului trecut că numărul com­paniilor străine care se stabilesc pe plan local va scădea cu aproape o cincime în anul respectiv, Germania rămânând însă cea mai căutată desti­naţie din Europa pentru ISD-uri, potrivit Reuters.

ISD-urile din Germania au scă­zut la 3,5 miliarde de euro în prima jumătate a anului trecut, de la 34,1 miliarde în perioada similară a anului 2022.

Acesta a fost cel mai scăzut nivel al ISD-urilor din aproape 20 de ani, indicând o scădere a atractivităţii ţării ca locaţie de business, a arătat Institutul Economic German (IW).

În vara anului trecut, institutul trăsese un semnal de alarmă cu privire la incapacitatea Germaniei de a atrage investiţii străine, citând ca motive pentru acest eşec taxele corporate ridicate, birocraţia excesivă, penuria de forţă de muncă şi infrastructura precară, conform Financial Times.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că vede „un viitor extraordinar“ pentru Germania ca locaţie industrială în urma acordului de 30 miliarde de euro încheiat cu compania americană Intel de dezvoltare a două fabrici de semiconductori în Magdeburg.

Compania americană Wolfspeed a anunţat la rândul său că va construi o fabrică similară şi un centru R&D în Germania.

Totuşi, Juergen Matthes, director la IW, a atras atenţia că investiţiile nici măcar nu au fost lansate, declarând pentru Reuters că „ştim cu toţii cât durează proiectele de construcţie“ şi adăugând că investiţiile producătorilor străini de semiconductori au mai puţin de-a face cu atractivitatea Germaniei ca locaţie de business şi mai mult cu „subvenţiile exorbitante“ oferite de ţară.

La nivel de UE, SUA rămân cel mai important partener de investiţii, relevă datele Comisiei Europene. Investiţiile realizate de acestea în 2022 s-au ridicat la 435 miliarde de euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO