Business Internaţional

Franta si Comisia Europeana s-au impacat: Alstom, la un pas de salvare

19.05.2004, 00:00 22

Reprezentantii Comisiei Europene si ai Frantei au anuntat la inceputul acestei saptamani, ca au ajuns la un acord de principiu in privinta planului de salvare a grupului Alstom, ale carui detalii ar trebui finalizate inainte de finalul saptamanii.
Comisarul european pentru Concurenta, Mario Monti, si ministrul francez al Economiei si Finantelor, Nicolas Sarkozy, au participat luni la o reuniune la Bruxelles, a treia din ultimele zece zile consacrata dosarului Alstom.
"Sintem foarte aproape de un acord care sa priveasca angajamentele autoritatilor franceze fata de grupul Alstom, ce ar trebui finalizat inainte de sfirsitul saptaminii", a declarat Monti in cadrul unei intrevederi cu presa.
Oficialul a adaugat ca, daca va fi cazul, va propune ulterior Comisiei Europene, care se reuneste in data de 26 mai, sa aprobe planul de salvare a constructorului francez de turbine, nave si garnituri de cale ferata, confruntat cu mari dificultati financiare.
Nicolas Sarkozy a confirmat acest optimism. "Sintem in faza de finalizare", a spus el.
In opinia ministrului francez, acordul va produce satisfactie ambelor parti dupa ce va fi incheiat.
Negocierile au servit la gasirea unui echilibru intre dorinta franceza de a salva, printr-un sprijin financiar temporar, o companie care primeste din nou comenzi importante si necesitatea mentinerii concurentei loiale prin masuri compensatorii pentru alte firme. Franta a intervenit deja pentru Alstom anul trecut, dar planul de salvare de 4,7 miliarde de euro sustinut de stat nu a primit deocamdata aprobarea Bruxelles-ului.
Dupa ultima intrevedere cu Monti, ministrul francez a spus ca doreste sa salveze compania in totalitate, respingind ipoteza unei scindari. Desi Alstom a refuzat sa comenteze, apropiati ai grupului au declarat ca planul presupune pastrarea cadrelor executive, inclusiv a actualului presedinte, Patrick Kron.
Conform publicatiei Les Echos, Franta a propus vinzarea unor active de 1,6 miliarde de euro pentru a calma temerile Comisiei Europene, care poate bloca ajutoarele de stat considerate neloiale.
Intre posibilii cumparatori ai activelor se afla compania franceza Areva si grupul german Siemens.
La bursa, actiunile Alstom au crescut cu 17,39%, ajungand la 1,35 euro/actiune.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels