Business Internaţional

Franţa se alătură ţărilor care luptă să creeze o „generaţie eliberată de fumat“

Franţa se alătură ţărilor care luptă să creeze o...

Autor: Catalina Apostoiu

30.11.2023, 00:06 92

Franţa va interzice fumatul pe toate plajele, cât şi în parcuri publice, păduri şi în apropierea şcolilor, după ce preşedintele ţării Emmanuel Macron a promis să creeze „prima generaţie fără tutun“ până în 2032, scrie The Guardian.

Există deja 7.200 de zone fără tutun în Franţa, însă guvernul ţării a anunţat că în locul deciziilor luate la nivel de autorităţi locale privind astfel de zone, autorităţile centrale vor introduce o interdicţie la nivel mondial.

Taxele pe ţigări vor fi majorate, cu un pachet de 20 costând acum aproximativ 11 euro urmând să aibă un preţ de 12 euro până în 2025 şi de 13 euro în anul următor. Guvernul vrea de asemenea să interzică ţigările electronice populare în rândul tinerilor.

După ce fumatul a fost interzis în barurile şi restaurantele franceze în 2008, mai târziu comparativ cu Marea Britanie, Spania sau Italia, sondajele de opinie au indicat o susţinere amplă din partea publicului francez.

Noua Zeelandă a fost prima ţară din lume care a introdus legislaţie pentru crearea unei generaţii fără tutun, însă ţara a anunţat recent că renunţă la această iniţiativă pentru a-şi putea finanţa reducerile de taxe, o decizie despre care oficialii din domeniul sănătăţii publice spun că va costa mii de vieţi.

După modelul Noii Zeelande, Marea Britanie a anunţat la rândul său luna trecută că intenţionează să creeze o „generaţie eliberată de tutun“ prin interzicerea vânzărilor de tutun către cei născuţi pe sau după 1 ianuarie 2009.

Mişcarea este considerată cea mai semnificativă intervenţie în do­meniul sănătăţii publice dintr-o ge­neraţie, urmând să salveze mii de vieţi, cât şi să reducă dramatic costu­rile pentru NHS, serviciul naţional de sănătate.

Există potenţialul de a elimina treptat fumatul în rândul tinerilor aproape în întregime chiar din 2040.

Regele Charles a reiterat în a­ceastă lună planul premierului bri­tanic Rishi Sunak privind introduce­rea unei interdicţii privind fumatul prin creşterea vârstei legale pentru fumat cu un an, în fiecare an, însem­nând că cei cu vârste de 14 ani în pre­zent nu vor putea niciodată cumpăra ţigări în mod egal.

Belgia îşi doreşte de asemenea să aibă o generaţie eliberată de tutun până în 2040, potrivit brusselstimes.com.

În acest sens, ministrul belgian al sănătăţii Frank Vandenbroucke a anunţat luna trecută o serie de mă­suri, printre care interzicerea expu­nerii produselor din tutun.

Noile re­gle­mentări vor intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025, acestea incluzând o reducere a numărului punctelor de vânzare şi restricţionarea spaţiilor publice unde este permis fumatul.

Şi alte ţări vor să crească generaţii fără tutun. Mexicul are unele dintre cele mai stricte legi anti-fumat din lume, Portugalia vrea o astfel de generaţie până în 2040. Canada speră să reducă utilizarea tutunului la sub 5% până în 2035, iar la începutul acestui an a devenit prima ţară care a decis ca avertismentele de sănătate să fie tipărite pe fiecare ţigară în parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO