Business Internaţional

Franta nu este protectionista, sustine ministrul de finante Thierry Breton

28.09.2005, 19:01 13

Franta a lansat o ofensiva pe Wall Street pentru atragerea investitorilor si risipirea temerilor privind existenta unei atitudini protectioniste fata de companiile autohtone.

Ministrul de Finante, Thierry Breton, a aparat campania guvernului pentru "patriotismul economic", care a deranjat unii investitori straini, sustinand ca unele masuri adoptate recent, ce au rolul de a proteja domenii sensibile, cum este cel al apararii, au capatat o importanta exagerata.

"Exista o diferenta intre patriotism si protectionism. Legislatia franceza este clara", a spus Breton.

Oficialul francez, fost lider corporatist care a devenit ministru la inceputul anului, a oferit aceste asigurari in contextul in care relatiile dintre guvernul de la Paris si companiile americane au devenit tensionate in urma planului producatorului de computere Hewlett Packard de a renunta la 1.240 de locuri de munca in Franta.

Disputa survine la numai cateva saptamani dupa speculatiile privind preluarea ostila a grupului Danone de catre firma americana PepsiCo, care au provocat reactii energice ale autoritatilor si opiniei publice.

Breton a mai spus ca firmele trebuie sa avertizeze din timp in legatura cu planurile de restructurare si, desi a minimizat rolul statului in economie, a semnalat o victorie a guvernului in negocierile cu Hewlett- Packard, pentru atenuarea masurilor de reducere a fortei de munca.

"Sunt convins ca mesajul a fost auzit si ca situatia va evolua bine", a afirmat Breton.

La Paris, Ministerul Muncii a anuntat ca numarul locurilor de munca de la Hewlett-Packard care vor fi afectate de restructurare va fi redus.

Presedintele Jacques Chirac si premierul Dominique de Villepin si-au unit eforturile petnru a convinge conducerea companiei HP sa regandeasca planul de restructurare, care este un subiect sensibil in conditiile in care guvernul incearca sa reduca somajul de aproape 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO