Business Internaţional

Franta neaga acuzatiile de rasism impotriva lui Mittal

21.02.2006, 20:21 14

Presedintele francez Jacques Chirac a respins ieri acuzatiile de rasism legate de reactia oficialilor europeni fata de oferta ostila de preluare lansata de compania indiana Mittal Steel Co. pentru compania rivala Arcelor SA, declarand ca nu este deranjat in nici un fel de o eventuala preluare a unei companii europene de catre o companie indiana.

Chirac s-a deplasat in India pentru a consolida relatiile comerciale dintre aceasta tara si Franta. Cele doua tari au incheiat un acord privitor la o viitoare colaborare in domeniul energiei nucleare, iar o companie aeriana indiana de stat a finalizat un acord de achizitionare a unui numar de 43 de aparate de zbor Airbus.

Vizita presedintelui francez a fost insa umbrita de o serie de controverse recente, cea mai ampla dintre acestea fiind legata de dura reactie europeana fata de oferta nesolicitata facuta de Mittal pentru compania luxemburgheza Arcelor.

Dupa depunerea ofertei, la inceputul acestei luni, unii oficiali europeni au declarat ca cele doua companii nu se potrivesc avand in vedere culturile corporatiste si valorile diferite care le caracterizeaza. Aceste comentarii au generat acuzatii de rasism in India.

Compania Mittal, cea mai mare producatoare de otel din lume, este controlata de Lakshmi Mittal, de origine indiana.

Intrebat in legatura cu acuzatiile de rasism, Chirac a declarat: "In principiu, nu avem nimic de obiectat fata de o eventuala preluare a unei companii europene de catre o companie non-europeana".

Guvernele luxemburghez si spaniol s-au opus ofertei Mittal in valoare de 22,5 miliarde de dolari (18,6 miliarde de euro). Mai multi oficiali francezi

si-au exprimat teama ca aceasta preluare ar duce la pierderea de locuri de munca in Franta si in Europa.

"Este xenofobie," a declarat ministrul indian al comertului, Kamal Nath, in legatura cu reactiile europenilor. Nath a mai aratat ca in cazul in care europenii isi vor mentine opozitia fata de incercarea de preluare, acest lucru ar putea pune in pericol negocierile purtate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului privitoare la incheierea unui nou tratat global in domeniul comercial.

Mittal, miliardarul de 55 de ani din sectorul otelului, s-a nascut in India si locuieste in prezent in Marea Britanie, compania sa avandu-si sediul in Olanda si desfasurand operatiuni in intreaga lume.

Chirac a declarat reporterilor ca oficialii europeni asteapta inca explicatii privitoare la scopul ofertei depuse de Mittal inainte de a lua o hotarare finala.

"Nu au fost precizate motivele ce au stat la baza deciziei de lansare a acestei oferte, nu cunoastem in-tentiile companiei," a declarat Chirac in cadrul unei conferinte de presa la care a participat si primul-ministru indian Manmohan Singh. "Pur si simplu asteptam niste explicatii".

Singh a declarat ca el si Chirac au discutat pe marginea acestei situatii, aratand doar ca "presedintele si-a explicat pozitia si sper ca va fi luata o decizie corecta, in interesul tuturor actionarilor".

Pe de alta parte, Chirac a mai declarat ca firmele franceze sunt dornice sa-si extinda prezenta in India, a carei economie a inregistrat un ritm anual de crestere de aproape 8%.

In toiul ofensivei Mittal Steel asupra grupului Arcelor, ministrul francez al economiei si al finantelor, Thierry Breton, cauta metode de intarire a rezistentei impotriva ofertelor ostile de achizitie, relateaza Les Echos. Acesta se pregateste in prezent pentru introducerea unei dispozitii la legea cu privire la ofertele publice de achizitie, OPA, asemanatoare cu cea existenta in sistemul juridic din SUA. Conform acestei dispozitii, in situatia in care o companie se confrunta cu o oferta ostila de preluare, consiliul de administratie al companiei, imputernicit de Adunarea Generala a actionarilor, va putea decide emiterea de bonuri de subscriere catre actionarii companiei la un pret mult sub cel cotat. Astfel, participarea ofertantului va fi mult diluata, costul achizitiei va fi mai mare, iar ofertantul va fi pus in situatia de a negocia. Masura nu are deci ca scop blocarea tuturor ofertelor ofensive, ci va determina partile in cauza sa gaseasca un teren comun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO