Business Internaţional

Franţa îi îndeamnă pe europeni să-i urmeze modelul şi să-şi construiască centrale nucleare

Franţa îi îndeamnă pe europeni să-i urmeze modelul...

Autor: Catalina Apostoiu

06.10.2021, 00:05 996

Franţa pune presiune pe Uniunea Europeană să-şi reducă dependenţa energetică de alte ţări în condiţiile creşterii puternice a preţurilor gazelor pe întreg continentul, îndemnând ţările blocului să-i urmeze exemplul şi să promoveze energia nucleară, scrie CNBC. Propunerea contras­tează cu planurile Germaniei, care a renunţat la energia nucleară şi vrea înverzirea economiei. Poate nu întâm­plător, Franţa este expor­tator de reactoare nucleare şi de tehnologie şi servicii pentru industria nucleară, aşa cum Germania este lider european la tehnologie pentru producerea de energie din surse regenerabile.

Potrivit ministrului francez de finanţe Bruno Le Maire, UE ar trebui să urmeze exemplul Franţei, unde energia nucleară reprezintă o parte însemnată din piaţă. „Graţie modelului francez, dispunem de o independenţă sporită, iar acest lucru este vital: să fii independent“, a declarat Le Maire.

Modelul francezilor intră în opoziţie cu planurile nemţilor, care intenţionează să renunţe la energia nucleară până în 2022. Franţa dispune de 56 de reactoare nucleare funcţionale, fiind pe locul 2 în lume după SUA, cu 94. Energia nucleară reprezintă 70,6% din producţia de electricitate în Franţa în 2019, cel mai ridicat procent din lume.

Energia nucleară se profilează drept o opţiune verde de back-up pentru regenerabile în Europa şi de reducere a dependenţei de livrările externe de gaze naturale, notează Bloomberg.

În Europa de Est, în condiţiile în care guvernul polonez întârzie construirea primei centrale nucleare a ţării, companiile iau în vizor reactoare mai mici, dar în mare măsură netestate pentru a reduce dependenţa ţării de combustibili fosili mai rapid, potrivit Balkan Insight.

Cursa pentru aducerea energiei nucleare în Polonia se intensifică, însă atât tehnologiile standard, cât şi cele futuriste încă au în faţă o serie de obstacole legate de reglementare şi oponenţi.

În pofida dezbaterilor aprinse privind reactoarele mici modulare, ar mai putea trece câţtiva ani până când tehnologia va fi comercializată. Guvernul polonez analizează planuri de construcţie de centrale nucleare standard încă de la începutul anilor „80, însă eforturi mai mari sunt făcute de-abia acum, prima unitate fiind prevăzută pentru 2033.

În Ungaria, documentele depuse pentru construcţia unei noi centrale nucleare nu sunt suficient de convingătoare pentru ca proiectul să primească undă verde, anunţa recent Biroul Naţional pentru Energie Nucleară al Ungariei (OAH), potrivit Hungary Today.

OAH a cerut Paks II Ltd, companie responsabilă pentru extinderea centralei nucleare de la Paks, să depună o nouă cerere, considerând documentele deja depuse drept insuficiente. Centrala de la Paks este singura centrală nucleară a Ungariei, fiind construită între anii 1969 şi 1987.

În Cehia, politicienii şi-au exprimat sprijinul pentru energia nucleară, notează world-nuclear-news.org. Potrivit lui Tomas Ehler, ministru adjunct al industriei, construcţia unei singure unităţi în Dukovany nu este suficientă pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor toxice.

Astfel, este necesară construirea a cel puţin încă o unitate la Dukovany şi alte două la Temelin, a declarat acesta. Totuşi, întrebarea este dacă guvernul, deţinător majoritar al CEZ, va reuşi să convingă compania să aprobe pregătirile pentru aceste noi unităţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO