Business Internaţional

Francul elveţian a atins vineri un nou maxim record faţă de euro

Francul elveţian a atins vineri un nou maxim record faţă de euro

Autor: Vlad Popescu

05.08.2011, 11:12 1174

Francul elveţian a atins vineri un nou maxim record faţă deeuro, din cauza temerilor privind frânarea creşterii economice aSUA şi criza datoriilor de stat din Europa, care au determiantinvestitorii să renunţe la active riscante şi să caute refugiu îninvestiţii sigure, transmite Reuters.

Cursul de schimb a coborât la 1,0710 franci pe euro, un nouminim istoric, revenind ulterior la 1,0812 franci, în urcare cu0,4% faţă de închiderea de joi.

Deşi francul elveţian este susţinut de aversiunea investitorilorfaţă de risc, banca centrală a Elveţiei a avertizat că nu vaaccepta o nouă apreciere a monedei fără să ia măsuri, comentariicare au temperat scăderea cursului faţă de euro.

Pe piaţa din România, referinţa publicată marţi de BancaNaţională pentru francul elveţian, de 3,8269 lei/franc, a atinsmaximul istoric.

Banca Elveţiei a surprins miercuri pieţele, reducând dobânda depolitică monetară de la 0-0,25% la "cât mai aproape de zero" pentrua încerca să tempereze aprecierea francului şi a protejaexportatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO