Business Internaţional

Francezii forteaza fuziunea dintre GdF si Suez de teama unei oferte ostile a grupului italian Enel

27.02.2006, 20:38 17

Companiile Suez si Gaz de France (GdF) au anuntat ca iau in considerare varianta unei fuziuni pentru a apara Suez de o eventuala oferta ostila venita din partea Enel - Italia. Daca aceasta fuziune ar avea loc, compania rezultata va ocupa locul secund intre cei mai mari distribuitori de energie electrica si gaze naturale din lume, cu o valoare pe piata de aproximativ 85,5 miliarde dolari (71,56 miliarde euro), informeaza Bloomberg.

Din comunicatele emise de cele doua companii reiese ca presedintii Gerard Mestrallet din partea Suez si Jean-Francois Cirelli, reprezentantul Gaz de France, poarta discutii in vederea fuziunii. Cele doua companii nu au oferit detalii referitoare la aceasta tranzactie.

"Aceasta tranzactie se datoreaza sentimentului de protectionism si vine pentru a proteja Suez de o eventuala preluare de catre o companie straina", a declarat Hendrik Van Brevoort, managerul unui fond in valoare de 6 miliarde de euro la firma Putnam Investment din Londra.

Incercarea Uniunii Europene de a liberaliza pietele nationale ale energiei a avut ca raspuns un val de achizitii si fuziuni cu caracter pan-european. O alta tendinta este incercarea de a crea companii nationale destul de mari astfel incat sa nu poata fi achizitionate de competitorii straini. Pe data de 21 februarie compania italiana Enel a declarat ca are in vedere achizitia unitatii Suez Electrabel ca o oportunitate de dezvoltare.

Suez este singurul detinator al grupului belgian Electrabel, anul trecut francezii achizitionand restul de 50% din actiunile pe care nu le detinea la cea mai mare companie din domeniul energiei electrice din Belgia. Declaratia facuta de Enel a venit in aceeasi zi cu oferta de 29,1 miliarde euro (34,7 miliarde dolari) facuta de E.ON pentru achizitia companiei spaniole Endesa.

Intr-o declaratie facuta dupa ce s-a intalnit cu presedintii celor doua companii, primul-ministru francez Dominique de Villepin a afirmat ca cele doua companii planuiesc sa fuzioneze pentru a pastra independenta energetica a Frantei.

"Daca luam in considerare importanta strategica a domeniului energetic, fuziunea dintre Gaz de France si Suez este cea mai buna decizie. Prin aceasta fuziune avem ambitia de a crea unul dintre cele mai mari grupuri energetice din lume", a declarat primul- ministru francez.

80% din actiunile Gaz de France sunt detinute de guvernul francez, iar compania este in primele patru grupuri de utilitati ca marime din Europa ce se tranzactioneaza pe Bursa. De la anuntul facut de Enel, cea mai mare companie de utilitati din Italia, actiunile Suez au crescut cu 14 procente.

Companiile de utilitati din Europa au fost implicate in 78% din fuziunile si achizitiile in valoare de 236 de miliarde de dolari (197,5 miliarde euro) ce au avut loc anul trecut in domeniile energiei electrice si gazelor naturale.

Preturile record inregistrate anul trecut la petrol, gaze naturale si energie electrica au sporit profiturile companiei si implicit au dus la dezvoltarea acestora pe pietele din ce in ce mai deschise concurentei din Europa.

Ministrul francez al finantelor Thierry Breton a declarat ca statul va detine aproximativ 34% din actiunile viitoarei companii ce va rezulta din fuziunea Suez cu Gaz de France pentru a o putea proteja de eventualele oferte ostile ce ar putea aparea in viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO