Business Internaţional

François Hollande nu se dă bătut şi cere în continuare ca bogaţii să plătească taxe mai mari

François Hollande nu se dă bătut şi cere în continuare ca bogaţii să plătească taxe mai mari

Francois Hollande, preşedintele Franţei: Vom cere în continuare mai mult de la cei care au mai mult. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

03.01.2013, 00:04 183

Preşedintele Franţei socialistul Francois Hollande nu va renunţa la planul său de a impozita mai mult bogaţii pentru ca aceştia să susţină o parte din povara consolidării finanţelor publice ale ţării, chiar dacă măsura guvernului său de a introduce impozitul de 75% pentru veniturile anuale mai mari de un milion de euro nu a fost validată de către Consiliul Constituţional, scrie presa inter­naţională.

"Vom cere în continuare mai mult de la cei care au mai mult", a spus preşedintele francez în mesajul său de Anul Nou, adăugând că legea va fi rescrisă, însă scopul său va rămâne acelaşi - cei care îşi permit să plătească mai mult trebuie să ajute Franţa să îşi reducă deficitul bugetar.

Însă, el nu a menţionat cota de 75%, ceea ce a dus la speculaţia că se va renunţa la aceasta.

Măsura susţinută de guvernul lui Hollande a fost respinsă sâmbătă de Consiliul Constituţional, fiindcă spre deosebire de alte impozite pe venit, acesta se aplica venitului personal şi nu pe cel al întregii gospodării.

Hollande a promis, de asemenea, că va depune toate eforturile pentru a reduce rata şomajului, notează BBC. Numărul şomerilor a depăşit anul trecut pentru prima oară pragul de trei milioane, iar în luna decembrie

rata şomajului a ajuns la 10,7%. În consecinţă, preşedintele socialist a fost asupru criticat pentru că nu ia măsuri în această privinţă, popularitatea sa reducându-se constant în sondaje de când a preluat puterea în luna mai. Cu toate acestea, Hollande a susţinut ideea că Franţa va ieşi din criza financiară mai repede decât se aşteaptă, datorită măsurilor luate de guvernul său.

"Am stabilit obiectivele - crearea de noi locuri de muncă, creşterea competitivităţii şi avans economic - şi nu ne vom abate de la ele. Acesta este viitorul Franţei", a declarat Francois Hollande.

I-a pus pe jar pe oamenii de afaceri

Măsura guvernului socialist a enervat oamenii de afaceri francezi şi partidele de dreapta din opoziţie, aceştia susţinând că astfel se descurajează antreprenoriatul. Unii dintre cetăţenii bogaţi ai Franţei, printre care şi actorul Gerard Depardieu, şi-au exprimat chiar dorinţa de a emigra.

Recent, muzicianul francez Jean-Michel Jarre a afirmat că intenţionează să înfiinţeze o academie de muzică electronică în Londra după ce a purtat discuţii cu biroul premierului britanic David Cameron. Acesta a menţionat că "va întinde covorul roşu" pentru oamenii de afaceri francezi care încearcă să scape de regimul fiscal al lui Hollande.

Cu toate că în districtul londonez "Tech City", unde urmează a fi înfiinţată academia, guvernul britanic oferă facilităţi fiscale investitorilor, Jarre a negat că a ales Marea Britanie din acest motiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO