Business Internaţional

Fotbalistii ar trebui platiti in functie de numarul de goluri

12.02.2007, 15:53 16

Jucatorii profesionisti ar trebui platiti in functie de performantele de pe terenul de fotbal, este de parere directorul executiv al Manchester United, David Gill, scrie Financial Times.
David Gill a declarat ca ar dori sa adopte un plan salarial pentru jucatori, care i-ar recompensa atunci cand castiga meciuri si atunci cand inscriu goluri.
Cu jucatori precum Wayne Rooney, Rio Ferdinand si Ryan Giggs pe lista de plata a clubului Manchester United, Gill recunoaste ca salariile "nu vor fi micsorate".
Aproximativ 50% din totalul platilor clubului revin jucatorilor, nivel considerat de David Gill "nu inconfortabil" pentru unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal din lume.
"Ceea ce vom gasi este un element care are succes la jucatori. Este important ca acest element sa fie sensibil si justificabil", a adaugat el.
"Personal, as dori sa vad salariile jucatorilor variind mai mult, atunci cand castiga meciuri sa inregistreze venituri mai mari. Dar acest lucru nu este tocmai usor in afaceri. La Manchester United se platesc prime foarte importante, iar salariile efective nu sunt chiar foarte mari."
Cluburile, a adaugat el, sunt foarte sensibile atunci cand vine vorba de salariile jucatorilor, dar salariile trebuie gestionate. "Noi platim chiar si asa foarte bine. Jucatorii nostri sunt recompensati, conform performantelor de pe teren", a adaugat el.
Conducatorii liderului din Premier League cauta un director de operatiuni din afara fotbalului pentru a se ocupa de managementul zilnic al clubului, pentru ceea ce planuiesc ei a fi "o crestere dramatica" a veniturilor.
David Gill a declarat pentru Financial Times ca noul director de operatiuni ar supraveghea toate fluxurile de venituri, finante, resurse umane, probleme legate de IT, proprietati si juridice.
Clubul a mai anuntat ca se pregateste a desemna un nou director comercial in urmatoarele saptamani, pentru a-si extinde brandul pe plan mondial, in special in Asia de Sud-Est.
Gill, numit anul trecut in consiliul Federatiei Engleze de Fotbal, doreste mai mult timp pentru a se concentra pe transferuri si negocieri si probleme legate de fotbal.
Dar David Gill a negat ca cel care va detine acest post va fi chiar succesorul sau sub conducerea familiei Glazer, care mai detine echipa de fotbal american Tampa Bay Buccaneers.
"Cand voi pleca, cine spune ca nu va fi directorul comercial, cel care va avansa in functie?", a declarat Gill.
Rezultatele financiare ale clubului Manchester United de cand a fost preluat de familia Glazer ofera un venit de 165,4 milioane de lire sterline (250,5 milioane de euro) pentru 12 luni pana pe 30 iunie 2006, in comparatie cu cele 157,2 milioane de lire sterline (238,1 milioane de euro) pentru cele 11 luni dinainte.
Castigurile inainte de impozitare, depreciere si amortizare au fost de 49,7 milioane de lire sterline (75,3 milioane de euro) fata de cele 46,1 milioane de lire sterline (69,8 milioane de euro) cu un an inainte, in timp ce profitul brut aproape s-a triplat la 30,8 milioane de lire sterline (46,6 milioane de euro) fata de 10,8 milioane de lire sterline (16,3 milioane de euro).
Gill a declarat ca datoriile clubului ce au fost refinantate in iunie, s-au ridicat la 525 de milioane de lire (795,4 milioane de euro).
Gill a declarat ca recordul de 56,5 milioane de lire sterline (85,6 milioane de euro) inregistrat din contractul de sponsorizare, impreuna cu vanzarea celor 64.000 de bilete pentru sezonul curent si beneficiile de pe urma contractului de televiziune incheiat pe sezonul urmator negociat cu Federatia de Fotbal a Angliei, vor lasa clubul "intr-o pozitie foarte buna".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO