Business Internaţional

Ford renunta la brandul de lux Aston Martin

04.09.2006, 19:00 11

Ford a decis sa vanda brandul Aston Martin, producatorul american fiind nevoit sa renunte la acesta pentru a face fata pierderilor uriase din piata interna.
Al doilea mare producator auto din SUA a delegat o banca de investitii sa intermedieze vanzarea la un pret de aproape 2 mld. $ (1,55 mld. euro), o valoare mult mai mare decat cea prognozata de analistii financiari. Ford poarta discutii cu "terti interesati de afacere", dar ca va pastra o cota minoritara din companie, scrie Financial Times.
Vanzarea a aparut la un moment in care Ford ia in consideratie ce alte branduri sa vanda pentru a finanta restructurarea si reduce pierderile la Premier Automotive Group, divizia de automobile de lux, care a avut pierderi de 162 de milioane de dolari in al doilea trimestru. Aceasta divizie trebuia sa revina pe profit anul acesta, dupa ce anul trecut a pierdut 100 de milioane de dolari.
Bill Ford, presedintele si directorul executiv al grupului, a declarat ca Aston Martin era alegerea logica pentru vanzare, pentru ca are propria retea de dealeri si de fabrici. A adaugat ca nu s-a luat inca nicio decizie in ceea ce priveste vanzarea brandurilor Jaguar, Land Rover si Volvo. Conform directorului executiv Ulrich Bez, Aston Martin, faimoasa masina sport folosita si in filmele James Bond, a inregistrat profit pentru prima data de abia in 2005. Ford a preluat pachetul majoritar de actiuni in 1987, iar vanzarile au crescut de la 46 de unitati in 1992 la 4.500 anul trecut. Ford poarta tratative de mai mult de o luna cu Jac Nasser, fostul director executiv, partener acum al One Equity, divizie de investitii de capital a J.P. Morgan. Se pare ca Nasser doreste sa achizitioneze brandurile premium din portofoliul Ford, dar discutiile sunt inca la inceput.
Sir Anthony Bamford, proprietarul JCB, compania britanica de utilaje grele, a declarat saptamana trecuta ca ar dori sa cumpere Jaguar, dar pentru Aston Martin nu a prezentat interes. Nici BMW nu a prezentat o oferta.
Evaluarea Aston Martin se dovedeste dificila pentru ca cele mai recente rezultate financiare publicate au fost pentru 2004 cand a inregistrat pierderi de 12,6 milioane de euro. Ford trece acum si printr-o reevaluare strategica dupa ce in prima jumatate a anului a pierdut 1,3 miliarde de dolari.
Producatorul britanic de limuzine Bentley a fost vandut in 1998 grupului Volkswagen pentru 640 mil. euro, in timp ce Fiat a evaluat recent divizia de masini sport Ferrari, care a vandut anul trecut 5.500 de unitati, la 7,5 mld. euro.
Dar Ford nu este singurul producator american care se confrunta cu probleme. GM si DaimlerChrysler se confrunta cu vanzari slabe din cauza cresterii constante a preturilor combustibililor. Vanzarile Chrysler Group, detinut de producatorul german DaimlerChrysler, au scazut cu 7% in august. Pentru a scapa de stocurile din ce in ce mai mari, producatorul a inceput sa vanda automobile pe un plan de finantare de trei ani fara niciun fel de dobanda.
GM este singurul producator din Detroit care raporteaza o crestere a vanzarilor autoutilitarelor. Pentru sfarsitul anului insa prognoza nu este prea buna, estimandu-se o scadere de 12% a vanzarilor.
Pentru al doilea trimestru din 2006, GM a raportat pierderi de 3,2 miliarde de dolari, o crestere uriasa fata de 987 de milioane de dolari in 2005, cu toate ca mare parte din aceste pierderi au fost cauzate de planurile de restructuraare prin care se renunta la aproximativ 30.000 de angajati.
Honda Motor, care a depasit in iulie Chrysler la vanzari lunare in SUA, a raportat pentru prima data o scadere usoara a vanzarilor. In august a ajuns pe locul cinci in topul vanzarilor in SUA, cu o scadere de 18% a vanzarilor de automobile, dar cu o crestere de 11% a vanzarilor de camionete.
Vanzarile Toyota au crescut cu 13% fata de cele din august 2005, iar cota de piata a crescut la 16,2%, la o sesime de punct in urma Ford, conform Ward's AutoInfoBank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO