Business Internaţional

Fondurile speculative n-au facut bani din cresterea randamentelor la bonduri

21.08.2003, 00:00 13



Fondurile speculative ale lui investitorilor George Soros, Louis Bacon, Bruce Kovner si Paul Jones nu au reusit sa profite, in luna iulie, de pe urma celei mai mari cresteri a randamentelor obligatiunilor din ultimii 20 de ani.



Fondurile speculative care incearca sa scoata profit din estimarea tendintelor de evolutie viitoare a indicilor valutari, bursieri si a tranzactiilor de marfuri, denumite si fonduri speculative macro, au avut pierderi medii de 0,11% in luna iulie, conform indicelui CSFB/ Tremont Hedge Fund.



Putine dintre aceste fonduri de investitii au avut de castigat de pe urma cresterii de 90 puncte de baza (un punct de baza reprezinta 0,01%-n.red.) a randamentului titlurilor de trezorerie cu scadenta peste zece ani, deoarece majoritatea nu au crezut ca rata dobanzii la contractele futures indica o crestere de jumatate de punct procentual a costului creditului pana in luna martie a anului urmator, spune analistul Philippe Bonnefoy.



Cresterea randamentelor a reprezentat cea mai mare modificare lunara, din 1984. "Managerii nu si-au putut explica rationamentele care au generat aceasta evolutie, asa ca au pariat pe o miscare de sens contrar sia u pierdut bani, sau nu au intervenit in nici un fel si nu au castigat nimic", spune Bonnefoy.



Randamentul titlurilor de trezorerie pe zece ani a inceput sa creasca la jumatatea lunii iunie, de la minimul ultimilor 45 de ani, de 3,07%, pe fondul speculatiilor investitorilor ca accelerarea cresterii economice va genera inflatie si va determina Rezervele Federale sa creasca rata dobanzii. Pana la sfarsitul lunii iulie, randamentul crescuse la 4%.



Fondul de investitii Bacon Moore Global, cu active de 7 miliarde dolari, a pierdut 0,56% pana pe 23 iulie, relateaza Bloomberg. Contrar evolutiei general proaste a fondurilor speculative in luna iulie, fondurile de investitii Vega, care aduna active de 5 miliarde dolari, au inregistrat cresteri de 13,5 procente, iar Vega Select Opportunities Fund a castigat 7,4% in luna iulie.



Cel mai mare grup de fonduri speculative din lume, Caxton Associates LLC, in valoare de 10 miliarde dolari, a pierdut circa un procent luna aceasta, prin fondul sau principal. Caxton a realizat anul acesta beneficii de circa 2%, fata de o medie anuala de peste 20%. Anul trecut, Bruce Kovner, care conduce acest fond, a castigat 600 milioane dolari, devenind cel mai bine platit bancher de pe Wall Street.



Quantum Endowment Fund, detinut de miliardarul George Soros, a castigat 0,8% in ultima luna. Quantum are active de 7,2 miliarde dolari si a crescut cu 2,7% anul acesta. In ansamblu, fondurile speculative macro au castigat in medie 10,27%, conform indicelui CSFB/Tremont. Mark Schwatrz, care a fost numit director executiv al Soros Fund Management la inceputul acestui an, a angajat traderi pentru a construi o echipa de investitii si pentru a creste performanta fondurilor. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO