Business Internaţional

Fondurile mutuale pierd 4,5 miliarde de dolari pe fondul scaderii pretului petrolului

02.10.2006, 15:31 6

Fondurile mutuale, atrase de cresterea de 88 de procente inregistrata de pretul petrolului in decurs de doi ani, si-au sporit detinerile de titluri in domeniul energiei, pentru ca mai apoi sa piarda 4,5 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Aceasta este pierderea inregistrata de fondurile americane din secstorul petrolier si al gazelor dupa ce preturile la petrol au scazut cu 23% de la o valoare record in luna iulie de 78,4 dolari. Guiness Atkinson Global Energy Fund a scazut cu 14%, in timp ce Select Energy Portfolio al Fidelity Investments, cu o valoare de 2,7 miliarde de dolari, a pierdut 12 puncte procentuale. Global Resources Fund, cu o valoare de 1,3 miliarde de dolari, parte a US Global Investors, a inregistrat un declin de 12%.
"Perceptia era ca sectorul energetic inregistra performante extraordinare, insa in realitate acesta a atins nivelul maxim cu 13 luni in urma", arata James Paulson, strateg in cadrul Wells Capital Management.
O suma totala de 23,5 miliarde de dolari a fost investita in fondurile de energie in anul fiscal incheiat pe 31 iulie, conform Financial Research din Boston. In perioada cuprinsa intre anii 2003 si 2005, aceste fonduri generasera castiguri de 33%, mai mari decat orice alta categorie.
Acum, acestea se afla in urma tuturor, cu exceptia investitiilor in servicii de sanatate si tehnologie, pe fondul speculatiilor conform carora economia Statelor Unite, cea mai mare din lume, va inregistra o incetinire a ritmului de crestere ca urmare a celor doi ani de majorari ale ratelor dobanzii de catre banca centrala. De la maximul atins de pretul petrolului pe 14 iulie, fondurile de investitii in sectorul energetic au scazut cu 8,2%, in timp ce indicele Standard & Poor's 500 a avansat cu 6,4 procente.
Declinurile inregistrate de aceste fonduri mutuale se apropie de piederea de
6 miliarde de dolari inregistrata de Amaranth Advisors, fondul de hedging din Greenwich, Connecticut, care a pariat gresit pe gaze naturale, acestea inregistrand o scadere de 59% anul acesta. Fondurile de hedging accepta bani numai din partea persoanelor cu peste 1 milion de dolari avere pentru ca autoritatile considera ca acestia isi pot asuma riscuri mai mari decat cei care investesc in fondurile mutuale.
Fondul de 9,2 miliarde de dolari al 3M si San Diego County Employees Retirement Association, cu o valoare de 7,2 miliarde de dolari, au inregistrat pierderi in momentul in care Amaranth a inceput sa scada.
Cei care au inceput sa investeasca in acest an in fonduri mutuale de energie au luat aceasta decizie prea tarziu, arata Lou Holland, din cadrul Holland Capital Management din Chicago. Acestia risca sa se confrunte cu pierderi similare celor inregistrate de investitorii care au vanat actiunile companiilor din sectorul tehnologic in 1999, nerenuntand la ele in timp ce indicele Nasdaq Composite a pierdut peste trei sferturi din valoare in urmatorii trei ani.
Aproximativ 67,4 miliarde de dolari sunt investiti in 525 de fonduri de hedging pe sectorul de energie si marfuri, mai mult de dublu fata de cele 30 de miliarde de dolari inregistrate la inceputul anului, conform Energy Hedge Fund Center. Existau 180 de astfel de fonduri in octombrie 2004, cand centrul a inceput sa colecteze date.
Actiunile Sunoco, cel mai mare producator de benzina de pe coasta de est a Statelor Unite, au scazut cu 25% anul acesta, cel mai pronuntat declin din randul celor 29 de actiuni incluse in indicele S&P 500 Energy.
Valero Energy, cu cele mai bune performante din cadrul indicelui in 2005, cu o crestere de 127%, a pierdut 6,6 procente in acest an.
Indicele Goldman Sachs Energy, in calculul caruia intra companii ce desfasoara operatiuni cu petrol, benzina, gaze naturale, combustibil pentru incalzire si alti carburanti, a atins un maxim pe 1 septembrie 2005, imediat dupa ce uraganul Katrina a determinat intreruperea productiei de petrol si gaze in Golful Mexic, generand o crestere accelerata a preturilor. Acest indice a scazut cu 37% in cele 13 luni care au trecut de atunci.
"Toata lumea se intreaba daca acesta este sfarsitul perioadei de crestere puternica a pietei de petrol", arata Tim Guinness, presedinte al Guinness Atkinson Asset Management din Londra. "Cei ca mine spun: 'Aceasta nu este decat o foarte necesara corectie pe o piata viguroasa care va continua la fel pentru inca cinci ani'."
Fondul care a inregistrat cele mai slabe performante din randul fondurilor mutuale de energie a fost Fidelity Advisor Natural Resources Fund, care a scazut cu 9,8% dupa ce crescuse cu 46% in 2005.
Pe locul doi din acest punct de vedere este Fidelity Select Natural Gas Portfolio, care a consemnat o scadere de 9,3% in acest an dupa ce adaugase 46 de procente in 2005 si 40% in 2005.
sCele mai mari detineri ale fondului sunt in cadrul Valero, cea mai mare companie americana de rafinare, si Range Resources, un producator de petrol si gaze din Texas.
Actiunile din sectorul petrolier si al gazelor nu reprezinta o alegere buna in acest moment deoarece cresterea economica necesara pentru a mentine cererea de energie la un nivel bun va genera temeri legate de inflatie, arata Thomas McManus, strateg de investitii in cadrul Bank of America.
Banca centrala americana a majorat ratele dobanzii in parte datorita preturilor mai ridicate la energie, a spus el, si va lua aceeasi decizie in cazul in care aceste preturi isi vor relua cresterea.
Preturile la petrol au scazut pe fondul temerilor ca cererea va fi afectata de o incetinire a ritmului de crestere economica, in special in Statele Unite si China. Cresterea economica a incetinit in Statele Unite in trimestrul al doilea, dupa o serie de 17 majorari consecutive ale ratelor dobanzii, iar liderii chinezi incearca sa tina sub control ritmul in care avanseaza economia tarii lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO