Business Internaţional

Fondurile de pensii americane renunta la investitiile in actiuni

23.04.2008, 14:22 16

Fondurile de pensii se alatura astfel proprietarilor de locuinte si creditorilor americani, in randul unei categorii puternic afectate de declansarea crizei subprime, scrie The New York Times.
In acelasi timp, o parte dintre marile corporatii americane au intreprins deja o serie de actiuni pentru a-si proteja fondurile de pensii prin renuntarea sau diminuarea portofoliilor de actiuni.
Anul trecut s-au retras de pe piata bursiera numai fondurile administrate de marii producatori americani, precum General Motors, Ford, Boeing si Deere. Planurile acestora au constituit insa o sursa de ingrijorare pentru autoritati, in conditiile in care guvernul federal joaca in acest caz rolul de asigurator, iar un esec al unui asemenea plan ar putea conduce la prabusirea intregului sistem federal de asigurari.
In aceasta situatie, compania de statistica Milliman estimeaza ca aproape 100 de corporatii americane vor fi nevoite sa-si dubleze anul acesta contributiile la fondurile de pensii pe care le administraza, in ciuda faptului ca incetinirea ritmului de crestere economica pune din ce in ce mai multa presiune asupra acestora.
Iar in urmatorii ani, mult mai multe companii isi vor indeparta fondurile de pensii de piata bursiera, estimeaza Paul Morgan, consultant la Evaluation Associates. Si asta in conditiile in care corporatiile incearca sa-si protejeze fondurile in fata oscilatiilor ratelor dobanzilor, care ar putea avea loc odata cu pensionarea generatiei "baby boom" care va conduce la retragerea catorva miliarde de dolari din cadrul fondurilor de pensii.
"Consider ca aceasta tendinta a administratorilor fondurilor de pensii va continua mult timp", a declarat Morgan, care respinge insa ideea potrivit careia incercarea fondurilor de a scapa de activele detinute pe piata bursiera va conduce la destabilizarea acesteia.
Fondurile de pensii au avut de suportat, in primul trimestru din 2008, o lovitura dubla, arata un raport al Milliman, care se concentreaza asupra fondurilor administrate de cele mai mari 100 de corporatii americane. In primul rand, fondurile au pierdut miliarde de dolari odata cu prabusirea din ianuarie a pietei bursiere. Astfel, intr-o singura luna au disparut toate castigurile inregistrate de acestea intr-un an intreg.
In al doilea rand, fondurile au fost puternic lovite de decizia Fed de a reduce dobanda de politica monetara in incercarea de a impulsiona ritmul de crestere al economiei americane. Majoritatea actorilor de pe piata au beneficiat in urma masurilor de reducere a dobanzii de referinta.
Nu este insa si cazul fondurilor de pensii, in situatia in care odata cu reducerea dobanzilor beneficiile pe care acestea ar trebui sa le acorde celor care participa la sistem cresc. Iar asta inseamna ca firmele care administreaza fondurile trebuie sa puna mai multi bani deoparte pentru a respecta planul de pensii stabilit.
In 2002, corporatiile americane s-au confruntat, de asemenea, cu aceasta lovitura dubla. In acel moment insa, lovitura a fost atat de puternica, incat a condus la colapsul planurilor de pensii ale unora dintre cele mai proeminente companii, precum United Airlines. Pentru a-si reveni din acel dezastru, fondurile de pensii au avut nevoie de cinci ani. De-abia in 2007 marile fonduri de pensii de pe piata americana au inceput sa revina pe profit, ca urmare a castigurilor acumulate in anii in care Fed a crescut semnificativ dobanda.
John Ehrhardt, statistician la Milliman, spune ca, in ultimii doi ani, corporatiile si-au redus contributiile la fondurile de pensii in incercarea de a testa modul in care sunt afectati de schimbarile radicale efectuate in cadrul legislatiei federale a pensiilor.
In 2007, marile companii au contribuit la fondurile de pensii cu numai 27 mld. dolari.
Acum insa, odata cu rezolvarea tuturor incertitudinilor, companiile isi vor mari semnificativ contributiile, spune Ehrhardt. Iar acest lucru este valabil si pentru cele care nu au suferit pierderi semnificative la inceputul anului. Cel mai probabil, valoarea totala a contributiilor la fondurile de pensii s-ar putea ridica la 45 mld. dolari, nivelul atins in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO