Business Internaţional

Fondul EFSF, plasa de siguranţă a Europei, va fi mai flexibil şi va putea cumpăra obligaţiuni direct de la state

Fondul EFSF, plasa de siguranţă a Europei, va fi mai flexibil şi va putea cumpăra obligaţiuni direct de la state

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

21.10.2011, 00:05 266

Liderii europeni se concentrează în aceste zile pe transformarea Fondului European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) într-un mecanism care să ofere un răspuns rapid şi flexibil în lupta cu criza financiară care macină Europa.

Cotidianul de business The Wall Street Journal a obţinut un document care descrie modul în care va fi reformat fondul european de 440 mld. euro.

Potrivit documentului, care a fost înaintat parla­mentarilor germani, EFSF ar urma să fie înzestrat cu capacitatea de a achiziţiona obligaţiuni suverane direct de la statele care le emit sau de pe piaţa secundară.

Conform agenţiei de presă Thomson Reuters, vor fi eligibile numai ţările care îşi respectă angajamentele de reducere a deficitului bugetar conform legislaţiei UE. Mai mult, o ţară va avea nevoie de un istoric de costuri "rezonabile" de finanţare, va trebui să nu aibă probleme de insolvenţă în sectorul bancar şi să-şi respecte angajamentele privind reducerea dezechi­librelor macroeconomice.

Decizia de a cumpăra datorii suverane de pe piaţa de obligaţiuni va necesita autorizaţii prealabile din partea membrilor Euro­grupului (miniştrii de finanţe ai zonei euro) şi a Consiliului de administraţie al EFSF.

Astfel, se va renunţa la procesul decizional com­plicat din prezent, aprobarea de către parlamentele celor 17 ţări, hotărârile putând fi luate rapid de birocraţii europeni.

Volumul achiziţiilor, pre­cum şi structura lor şi tacticile de tranzacţionare vor fi decise în secret de un subcomitet al Eurogrupului.

Dacă proiectul va fi adoptat, EFSF va prelua de la Banca Centrală Europeană (BCE) rolul de a interveni pe pieţele secundare de obligaţiuni guvernamentale, dar sfera sa de acţiune va fi limitată.

De exemplu, EFSF nu va fi autorizat să cumpere decât obligaţiuni denominate în euro emise de sectorul public.

Pe piaţa primară, a obligaţiunilor cumpărate direct de la emitenţi, achiziţiile EFSF vor fi restric­ţio­nate la obligaţiunile statelor care primesc deja asis­tenţă financiară sau credite preventive şi vor fi limitate la 50% din totalul licitaţiei.

Achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale de pe pieţele primare vor trebui autorizate în prealabil de miniştrii de finanţe europeni.

Totodată, EFSF îşi va putea administra activele după cumpărarea obligaţiunilor.

Fondul va putea vinde titlurile de stat pe piaţa secundară, le va putea păstra până la scadenţă sau vor putea fi răscumpărate de ţara care le-a emis.

De asemenea, fondul va fi autorizat să folosească obligaţiunile drept garanţii pentru a strânge lichidităţi prin intermediul unor operaţiuni de tip repo cu băncile comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO