Business Internaţional

Fondul de investitii al Floridei, victima a crizei subprime

07.12.2007, 15:02 15

Investitorii unui fond de investitii al statului american Florida ar putea inregistra pierderi semnificative dupa ce conducerea acestuia a decis inghetarea retragerilor de bani din cadrul fondului, scrie Financial Times.
Oficialii americani au sistat saptamana trecuta dreptul investitorilor de a rascumpara unitatile de fond detinute in cadrul fondului de investitii al Floridei, dupa ce o parte a acestora au extras cel putin 13 mld. dolari din cauza ingrijorarilor privind expunerea la instrumente financiare bazate pe credite subprime.
Inghetarea fondului de investitii, care a lasat zeci de administratii locale si scoli fara posibiliatatea de a-si accesa propriile lichiditati, este ultimul semn care indica raspandirea crizei ipotecare. Mai mult, oficialii statului Florida ar putea decide intarzierea accesului investitorilor la lichiditati, considerand ca redeschiderea fondului nu ar fi in interesul acestora din urma.
"Daca redeschidem fereastra fara a pastra anumite limitari si vom asista la acelasi comportament pe care l-am vazut si pana acum, nu vom putea face fata cererii decat in masura in care vom avea vanzari puternice de active", a declarat James Francisc, membru al comisiei de administrare a fondului.
Fondurile de investitii guvernamentale detineau peste 200 mld. dolari la sfarsitul anului trecut, arata un raport al iMoneyNet, fondul din Florida ocupand primul loc in topul acestora.
"Ceea ce ne ingrijoreaza este faptul ca acest fenomen
s-ar putea repeta", a declarat unul dintre oficialii sistemului public de pensii, adaugand ca "Florida nu este singurul caz in care sunt implicate active care pot fi considerate nelichide".
De exemplu, statul California - care detine cel de-al doilea mare fond de investitii derulat de un guvern local, cu 19,2 miliarde de dolari - are o expunere de 4 miliarde de dolari pe piata creditelor ipotecare riscante. Fondurile derulate de state precum Maine, Connecticut sau Montana au investit, de asemenea, in instrumente financiare bazate pe creditele subprime, spun agentiile de rating. Totusi, majoritatea fondurilor nu detin astfel de active.
Comisia de administrare a fondului din Florida, care tocmai a angajat firma BlackRock pentru consiliere, spune ca investitorii risca pierderi semnificative. Administratorii fondului au propus investitorilor returnarea a 90 de centi pentru fiecare dolar investit in eventualitatea unui dezghet imediat al retragerilor din fond. Acestia au respins insa propunerea, spunand ca se asteapta sa-si primeasca toti banii inapoi.
Fondul de investitii din Florida a investit 2 miliarde de dolari in vehicule de investitii structurale si alte instrumente financiare cu expunere pe piata creditelor ipotecare. BlackRock a recomandat impartirea fondului in doua, astfel incat investitiile cu probleme sa fie separate de cele stabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO