Business Internaţional

Fondatorul supermarketurilor Billa, fost pianist de jazz, s-a stins din viaţă. Era al treilea cel mai bătrân miliardar din lume

Fondatorul supermarketurilor Billa, fost pianist de jazz,...

Autor: Cristina Roşca

02.06.2015, 18:32 1693

Miliardarul austriac, Karl Wlaschek, care iniţial şi-a câştigat existenţa ca pianist de jazz pentru ca apoi să se îmbogătească din retail şi imobiliare, s-a stins din viaţă la vârsta de 97 de ani la finalul săptămânii trecute, scrie revista Forbes. Potrivit aceleiaşi surse el era al treilea cel mai bătrân miliardar miliardar din lume. Cel mai în vârstă miliardar este David Rockefeller, care va împlini în curând 100 de ani. El este urmat în top de Kirk Kerkorian (98 de ani). În lume există peste 200 de miliardari de peste 80 de ani.

Deşi şi-a început cariera în muzică, el şi-a construit averea în retail. În 1953 el a deschis un magazin de produse cosmetice cu preţuri mici, iar apoi a creat lanţul de supermarketuri Billa pe care l-a vândut în 1996 către grupul german Rewe pentru 1 mld. dolari. Apoi, el a investit în imobiliare.

Lanţul de supermarketuri Billa, unul dintre cei mai mici jucători din comerţul modern local după cifra de afaceri, a terminat anul trecut cu un business de 1,41 mld. lei (317 mil. euro), în creştere cu doar 4% faţă de 2013. În aceeaşi perioadă compania a deschis cinci magazine, ajungând la o reţea totală de 85 de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO