Business Internaţional

FOCUS: Doi ani de război: ruşii nu şi-au atins obiectivele militare, ucrainenii sunt în defensivă

FOCUS: Doi ani de război: ruşii nu şi-au atins...

Autor: Petru Mazilu

24.02.2024, 06:55 20

Ruşii nu şi-au atins obiectivele militare deşi se împlinesc doi ani de război în Ucraina. De asemenea, nici ucrainenii nu au reuşit să elibereze teritoriile cucerite de ruşi şi în prezent par să fie în defensivă. Ei depind de ajutorul internaţional care devine din ce în ce mai greu de obţinut.

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie 2022. Atunci, ruşii au invadat ţara vecină, iar liderii Rusiei au anunţat că este o „operaţiunea militară specială" care urmăreşte „demilitarizarea" şi „denazificarea" Ucrainei. Războiul care trebuia să ţină câteva zile sau săptămâni s-a prelungit şi s-a soldat cu zeci de mii de morţi în ambele tabere.

Conflictul din Ucraina a început în 2014 când Rusia a anexat Crimeea, iar separatiştii susţinuţi de Rusia au reuşit să controleze o parte din regiunea Donbas din sud-estul ţării. Apoi, în 2021, ruşii au început să transporte armament şi trupe în apropiere de graniţa cu Ucraina, deşi au dezminţit în mod repetat că intenţionează să atace ţara vecină. Invazia a început în dimineaţa zilei de 24 februarie. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o „operaţiune militară specială" pentru „demilitarizarea" şi „denazificarea" Ucrainei în timp ce militarii ruşi declanşau primele atacuri aeriene şi la sol.

Invazia a început din nordul Ucrainei, militarii ruşi venind de pe teritoriul Belarus, dar şi din est şi sud-est. Principala ţintă a fost capitala Kiev, dar ruşii au fost opriţi pe drum de trupele ucrainene încă din primele săptămâni de război. După retragere, ruşii şi-au concentrat eforturile în estul şi sudul Ucrainei reuşind să cucerească mai multe teritorii, inclusiv oraşele Herson (luna martie) şi Mariupol (luna mai). La Mariupol, 500 de soldaţi ucraineni şi aproximativ 1.000 de civili ucraineni au rezistat eroic în buncărele oţelăriei Azovstal unui asediu care a ţinut mai multe săptămâni.

Până la jumătatea anului 2022, liniile frontului nu s-au mai schimbat radical. Ucrainenii au reuşit să se mobilizeze şi, cu ajutorul armelor primite de la aliaţii occidentali, au oprit atacurile ruseşti. Bătălii grele s-au dat în Doneţk şi Luhansk, dar şi la Zaporojia unde ruşii au reuşit să ocupe centrala nucleară. Incidentul a provocat o criză internaţională deoarece o avarie la reactorul nuclear ar putea provoca un dezastru planetar.

În toamna anului 2022, ucrainenii au declanşat o contraofensivă suprinzătoare în sud reuşind să elibereze numeroase teritorii. Momentul cel mai important a fost în luna noiembrie atunci când armata ucraineană a intrat în oraşul Herson. Ulterior, ruşii au declanşat numeroase atacuri aeriene care au vizat, în special, unităţile energetice ale Ucrainei. În urma loviturilor cu rachete şi drone ruseşti au murit numeroşi ucraineni şi au fost avariate mii de clădiri civile.

În anul 2023 luptele grele s-au dat în estul şi în sud-estul ţării. Totul s-a transformat într-un război de uzură în care părţile nu au reuşit să obţină victorii importante. Zaporojia este locul de unde Kievul a încercat să lanseze o contraofensiva în vara anului 2023. Operaţiunea nu a avut rezultatele aşteptate de ucraineni. De asemenea, lupte sângeroase s-au dat în oraşele Soledar şi Bakhmut din estul ţării. Oraşele care au doar valoare simbolică, nu şi tactică, au fost distruse şi ambele tabere au suferit pierderi grele.

La împlinirea a doi ani de la declanşarea războiului, luptele cele mai grele se dau în special în estul Ucrainei. Deşi în Orientul Mijlociu s-a declanşat o nouă criză cu impact în toată lumea, Ucraina este ajutată în continuare de comunitatea internaţională cu arme, muniţie şi echipamente performante. Recent, liderii UE au aprobat un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Probleme legate de furnizarea ajutorului sunt în SUA acolo unde republicanii au blocat acordarea de noi fonduri.

În prezent, Rusia adună un număr mare de trupe lângă Zaporojia, în sudul Ucrainei. Se pare că este vorba despre aproximativ 50.000 de militari, susţin surse ruseşti şi ucrainene. În paralel, ruşii forţează liniile ucrainene de pe frontul de est şi recent au reuşit să ocupe mare parte din oraşul Avdiivka din regiunea Doneţk. Ei au ca obiectiv cucerirea întregii regiunii pe care o consideră ca fiind a Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO