Business Internaţional

FMI se teme de implicatiile rascumpararilor de datorii americane

01.08.2000, 00:00 14



Consiliul director al Fondului Monetar International (FMI) doreste ca membrii sai sa analizeze mai atent implicatiile la nivel global ale rascumpararilor de datorii ale Statelor Unite, precum si consecintele acestor operatiuni asupra rezervelor oficiale ale altor tari, se arata intr-un comunicat al Fondului.

Statele Unite, beneficiind de o economie in continua expansiune, precum si de un excedent bugetar tot mai ridicat, au rascumparat anul acesta 17,5 miliarde de dolari din datoriile in valoare de 30 de miliarde de dolari, programate a fi rambursate anul acesta. Aceste operatiuni au condus la reducerea substantiala a costurilor serviciului datoriei externe.

Rascumpararile de datorii de catre Statele Unite ridica intrebarea daca piata titlurilor pe termen lung, emise de Trezoreria americana, va ramana suficient de lichida pentru a-si mentine actuala pozitie de referinta pentru investitorii straini si interni. Multe banci centrale isi pastreaza rezervele valutare prin plasamente in titluri emise de Trezoreria americana, datorita faptului ca piata acestora este foarte extinsa si lichida.

Board-ul FMI sugereaza ca membrii acestuia sa initieze un studiu prin care sa se examineze daca tarile ce detin plasamente in titlurile Trezoreriei SUA intentioneaza sa isi replaseze rezervele valutare in alta moneda decat dolarul american sau sa substituie titlurile de trezorerie cu titluri private cu un grad mai ridicat de risc. Surse monetare au afirmat ca nu a fost luata inca nici o decizie referitoare la realizarea sau nu a unui astfel de studiu.

Aceasta problema a ar putea fi luata serios in considerare daca noua administratie ar decide incetinirea ritmului de rascumparare a datoriilor si accelerarea reducerilor impozitelor - propuneri venite din partea partidului Republican.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO