Business Internaţional

FMI: Rubla ar putea deveni moneda de referinta in regiune

FMI: Rubla ar putea deveni moneda de referinta in regiune

PIB-ul Rusiei s-ar putea dubla pana in 2020

10.06.2008, 20:24 30

Rubla ruseasca ar putea deveni o moneda in care sa fie constituite rezerve financiare la nivel regional daca economia statului continua sa creasca si Kremlinul reuseste sa controleze inflatia, a declarat un oficial al Fondului Monetar International (FMI).
"Este probabil ca rubla sa ajunga o valuta mult mai importanta la nivel global. Reformele structurale necesare pentru atingerea acestui scop sunt in desfasurare, iar un program cronologic va fi definit pe masura aplicarii lor", a spus John Lipsky, director general adjunct in cadrul FMI.
Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a afirmat, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, ca doreste sa transforme rubla intr-o moneda importanta pentru rezervele valutare la nivel regional, ca parte a strategiei Kremlinului de a face din Rusia un centru financiar international.
Potrivit lui Lipsky, principalele masuri necesare pentru ca Rusia sa atinga acest obiectiv sunt reducerea inflatiei si mentinerea cresterii economice puternice. Totodata, pentru ca rubla sa poata influenta pietele valutare internationale, Moscova are nevoie de un sector financiar puternic, a mai spus el.
In acelasi timp, reprezentantii Gazprom au anuntat ca este posibil ca gazul natural produs in Rusia sa fie tranzactionat in ruble, incepand cu anul 2011, cand gazoductul Nord Stream din Marea Baltica va fi dat in folosinta. FMI estimeaza un avans economic anual de 8 puncte procentuale pentru Rusia in 2008 si 2009, si un nivel de 14% al inflatiei.
Tinta de inflatie a Kremlinului pentru acest an se situeaza la 10,5%. Dar banca de investitii Goldman Sachs avertizeaza insa ca avansul economic al Rusiei ar putea incetini la 3% pe an, cu mult sub prognoza executivului de la Moscova, potrivit caruia statul va deveni una dintre cele mai puternice cinci economii ale lumii pana in 2020. Seful departamentului de cercetare macroeconomica al grupului financiar american Goldman Sachs Jim O'Neill a prezentat un studiu care estimeaza o crestere economica a Rusiei de 3,3% in perioada 2010-2015, urmata de un avans de 2,9% in 2015-2020.
Economia Rusiei a avansat cu 8,1% in 2007. Oficialii rusi s-au declarat socati de aceasta prognoza, iar ministrul economiei Elvira Nabiullina a afirmat ca cifrele prezentate de O'Neill reprezinta jumatate din cele estimate de guvern.
"Stiu ca mai multe persoane care au vazut aceste cifre voiau sa arunce cu rosii si alte produse de gradina in mine, pentru ca ele reprezinta o prognoza foarte conservatoare pentru cresterea Produsului Intern Brut al Rusiei", a spus O'Neill.
Estimarile lui au aratat o dublare a valorii nominale a PIB-ului Rusiei pana in 2020, la 3.000 de miliarde de dolari, plasand statul pe locul 8 in clasamentul mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO