Business Internaţional

FMI reduce previziunile de crestere economica mondiala pentru anul viitor

23.11.2004, 00:00 9



Fondul Monetar International si-a redus previziunile in legatura cu ritmul global de crestere economica pentru anul viitor datorita preturilor ridicate ale petrolului si deficitului bugetar al SUA, a declarat Caio Koch-Weser, ministrul de finante adjunct din Germania, pentru Bloomberg.



FMI estimeaza o crestere globala a economiei apropiat de 4% pentru anul urmator, in comparatie cu previziunea lansata la 29 septembrie de 4,3%, conform comentariilor directorului FMI, Rodrigo de Rato, facute la intrunirea reprezentantilor grupului celor 20 de economii industrializate care a avut loc la Berlin.



Cresterea economica din Europa si Japonia a fost mai slaba in al treilea trimestru, iar economia SUA, cea mai puternica din lume, a avut un ritm de crestere sub estimari - care indicau un ritm anual de 3,7%. In timpul summitului G-20, cancelarul german Gerhard Schroeder a facut apel la SUA pentru a-si restrange deficitul, pe care el l-a indicat ca fiind principalul determinant al nivelului "ingrijorator" al castigurilor monedei europene in rata de schimb euro-dolar, care afecteaza exporturile europene.



Economia celor 12 state din zona euro a crescut cu 0,3% in trimestrul al treilea, fortand Comisia Europeana sa isi revizuiasca in jos previziunile pentru trimestrul al patrulea. Euro a atins un curs record de 1,3074 dolari la 18 noiembrie si se cumpara ieri pentru 1,3035 dolari la ora 16.00 la bursa din New York.



Secretarul Trezoreriei americane John Snow a afirmat in fata ministrilor G-20 ca administratia americana intentioneaza sa reduca la jumatate deficitul bugetar pana in 2009 prin implementarea de politici pentru promovarea cresterii economice si prin reducerea cheltuielilor.



"Un mesaj clar" transmis la acest summit a fost necesitatea reducerii deficitului bugetar al SUA, a declarat Koch-Weser.



In SUA, economia a inregistrat un declin pentru a cincea luna consecutiv in octombrie, cea mai lunga perioada de declin din 1995 pana in prezent, semnaland posibilitatea unei incetiniri a cresterii economice in lunile urmatoare.



Ritmul de crestere economica a Japoniei s-a diminuat in mod neasteptat pana la un ritm anual de 0,3% in al treilea trimestru, ca urmare a preturilor mai ridicate la combustibili care au determinat producatorii sa isi restranga investitiile in echipamente si datorita scaderii ritmului de crestere al exporturilor - cel mai mic din ultimii trei ani.



Pretul petrolului, care a atins un nivel record luna trecuta, a afectat ritmul mondial de crestere economica prin sporirea costului benzinei si titeiului pentru incalzit, care au lasat la dispozitia consumatorilor mai putini bani pentru cheltuieli si a lovit in marjele de profit ale companiilor.



FMI a prognozat in raportul sau Previziuni Economice Mondiale (World Economic Outlook) ca economia mondiala va creste cu 5% in acest an, cea mai mare rata din ultimii treizeci de ani. Ritmul de crestere mondiala de anul viitor va fi influentat de cresterile la pretul petrolului si de majorarea ratelor dobanzii, potrivit FMI, avertizand ca previziunile ar putea fi iarasi diminuate datorita "mentinerii unei volatilitati" pe piata titeiului.



Membrii UE au demarat actiuni menite sa flexibilizeze pietele muncii, sa reduca deficitele bugetare si sa stimuleze inovatia. Printre masurile care urmeaza sa fie luate de Japonia se numara reforma sistemului financiar, inclusiv o restrangere a creditelor neperformante, care sa accelereze vanzarile de active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO