Business Internaţional

FMI: nori negri pentru pietele emergente

15.05.2001, 00:00 17



Principalii indicatori ai pietelor in curs de dezvoltare s-au deteriorat in primul trimestru al acestui an, se arata intr-un raport trimestrial al FMI referitor la evolutiile si perspectivele finantarii pentru pietele in curs de dezvoltare, relateaza Mediafax.

Calitatea medie a creditelor pentru pietele in curs de dezvoltare a inregistrat prima reducere notabila de cand a inceput redresarea dupa crizele din Asia si Rusia.

Raportul analizeaza doua aspecte ale activelor si finantarii pietelor emergente care au fost esentiale pentru performantele din trimestrul trecut si vor ramane importante in perioada urmatoare.

Primul aspect priveste rolul dobanzilor americane. Experienta arata ca analiza ciclurilor dobanzilor americane nu a fost suficienta pentru a determina evolutia burselor din statele in curs de dezvoltare, astfel incat trebuie luati in calcul si alti factori.

Cel de-al doilea aspect se refera la vulnerabilitatea pietelor in curs de dezvoltare fata de modificarea asteptarilor legate de directia pietelor internationale de capital.

Potrivit raportului FMI, statele in curs de dezvoltare au profitat de conditiile favorabile de la inceputul anului pentru a-si acoperi majoritatea necesitatilor de finantare pentru 2001.

Exceptiile majore au fost Turcia si Argentina, ale caror nevoi reale de finantare raman incerte. Pe de alta parte, Mexicul si Columbia si-au finalizat programele de finantare externa, in timp ce Brazilia si-a acoperit aproape in intregime necesitatile de finantare pentru 2001.

Reorientarea creditelor dinspre Turcia si Argentina catre alte piete in curs de dezvoltare a fost, totusi, limitata, iar accentuarea volatilitatii globale - relativ modesta.

Amplificarea emisiunilor de obligatiuni din luna ianuarie, pe fondul diminuarii dobanzilor americane, a stimulat cresterea volumului trimestrial al emisiunilor.

Cu toate acestea, diminuarea brusca a plasamentelor internationale de actiuni si a creditelor sindicalizate a condus la scaderea colectarii de fonduri cu mult sub nivelurile medii din 2000.

In concluzie, conform raportului FMI, perspectiva pentru finantarea pietelor in curs de dezvoltare ramane dependenta de evolutiile conjuncturii externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO