Business Internaţional

FMI isi reduce previziunile legate de cresterea zonei euro

03.03.2005, 00:00 12

Fondul Monetar International si-a redus previziunile referitoare la cresterea economica a zonei euro, si in special a Germaniei, relateaza Financial Times.


Economia zonei euro va inregistra in acest an o crestere de 1,6%, in scadere de la 2,2%, proiectia initiala lansata catre sfarsitul anului trecut de catre FMI.


Economia germana va avansa cu numai 0,8%, in scadere de la 1,8%, proiectia initiala.


Pesimismul legat de perspectivele de crestere a economiei Europei continentale s-a accentuat pe fondul raportarii unei rate record a somajului in Germania si a altor date ce indica faptul ca ritmul de crestere a sectorului industrial va continua sa fie unul lent in lunile urmatoare.


Datele respective au redus sperantele legate de o posibila imbunatatire a performantelor economice ale zonei euro in acest an, desi cresterea numarului de someri in Germania la 5,22 milioane de persoane in luna februarie a fost in parte rezultatul reformelor legate de piata de munca introduse de cancelarul Gerhard Schroeder.



Economistii pun deteriorarea perspectivelor de crestere a zonei euro pe seama nivelului ridicat al preturilor la petrol, a aprecierii monedei unice europene, cat si pe seama vulnerabilitatii zonei euro in fata incetinirii ritmului de crestere in celelalte parti ale lumii.



Ritmul lent de crestere va convinge aproape cu siguranta Banca Centrala Europeana sa-si mentina neschimbate ratele dobanzii, la nivelul de 2% si in urmatoarele cateva luni, in ciuda majorarilor aplicate de Marea Britanie si Statele Unite.



Astfel, in cadrul intrunirii sale anuale, BCE va anunta probabil ca o majorare a ratei dobanzii, majorare pe care a anticipat-o in repetate randuri pentru primavara acestui an, este prematura, arata Wall Street Journal Europe.



In plus, banca pare pregatita sa-si reduca usor previziunile deja pesimiste legate de rata de crestere ce va fi inregistrata in anul 2005.



Banca inclina inca pentru o eventuala majorare a ratelor pentru a preveni o crestere a ratei inflatiei mult peste 2%. In aceasta privinta, insa, riscurile nu mai sunt la fel de mari.



Ritmul de crestere a inflatiei a scazut la 1,9% in luna ianuarie, in timp ce in decembrie rata de crestere a fost de 2,4%. Aceasta a fost cea mai semnificativa scadere din istoria monedei unice europene si prima data cand rata a scazut sub nivelul de 2% in decurs de aproape un an.



Ezitarile BCE legate de majorarea ratelor dobanzii i-ar putea linisti pe analisti, acestia temandu-se ca banca ar putea lua mult prea devreme o astfel de masura.



In acelasi timp, insa, aceasta atitudine sugereaza ca BCE se teme de noi indicatori negativi privitori la cresterea economica. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO