Business Internaţional

FMI: Deficitul comercial al SUA ameninta cresterea economica globala

07.09.2006, 18:55 18

Rodrigo de Rato, directorul Fondului Monetar International, a avertizat recent ca uriasele dezechilibre economice generate in parte de deficitul comercial al Statelor Unite in relatie cu China si alte tari ameninta cresterea economica pe plan global, relateaza International Herald Tribune.
Conform lui Rodrigo de Rato, conditiile economice pe plan global par a fi pozitive in contextul dezvoltarii economiei Chinei si Japoniei, al redresarii economice a Japoniei si Europei si al cresterii inregistrate chiar si in tarile sarace din Africa.
Directorul FMI a anticipat ca economia globala va inregistra o rata solida de crestere de aproximativ 5 procente in acest an si anul viitor.
In acelasi timp, oficialul FMI a mentionat "riscul unei ajustari haotice a dezechilibrelor economice globale" printre problemele majore pe care strategii ar trebui sa le rezolve pentru a se obtine o crestere economica sustinuta. "Exista mai multi nori la orizont decat existau cu un an in urma", a declarat Rato in cadrul unui discurs tinut la Brookings Institution.
De Rato a vorbit de asemenea despre incercarea recenta a board-ului FMI de a spori reprezentarea Chinei, Turciei, Coreei de Sud si Mexicului si despre intentia acestuia de a initia un proces menit sa sporeasca si reprezentarea altor tari aflate in curs de dezvoltare in urmatorii doi ani.
Directorul FMI a aratat ca o treime din cele 184 de tari membre ale FMI sunt subreprezentate deoarece consiliul de administratie continua sa distribuie drept de vot in conformitate cu o serie de evaluari depasite ale economiilor. El a declarat ca este necesara o reprezentare sporita a mai multor tari aflate in curs de dezvoltare, cat si a tarilor mai sarace, pentru a intari pozitia FMI.
Avertizarea formulata de De Rato cu privire la dezechilibrele economice, una dintr-o serie de avertizari pe acelasi ton lansate in ultimele luni de catre specialisti financiari, va fi reiterata in cadrul reuniunii anuale a directorilor Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale, care va avea loc in aceasta luna in Singapore.
Administratia Bush a declarat ca desi este preocupata de situatia balantei comerciale si de deficitul de cont curent, nu exista motive de ingrijorare pentru ca tarile din intreaga lume vor continua sa imprumute Statelor Unite banii de care acestea au nevoie pentru a-si finanta deficitele.
Multi economisti din Statele Unite si din lume avertizeaza insa ca SUA nu-si pot sustine deficitul comercial anual in valoare de aproximativ 800 miliarde de dolari, ce a generat excedente de mii de miliarde de dolari in cazul Chinei si altor tari asiatice, cat si al Arabiei Saudite si celorlalti producatori petrolieri importanti.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a anuntat ca si-a majorat estimarile privitoare la cresterea economica a zonei euro in 2006 de la 2,2% la 2,7%. In acelasi timp, Organizatia isi mentine neschimbata, la 3,6%, proiectia privitoare la cresterea economica inregistrata de Statele Unite in acest an, asteptandu-se la o crestere economica pe trimestrul trei pana la 0,9% de la 0,7% in trimestrul al doilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO