Business Internaţional

FMI avertizează: Preţul petrolului s-ar putea dubla în zece ani

FMI avertizează: Preţul petrolului s-ar putea dubla în zece ani

Autor: Andrei Cîrchelan

15.05.2012, 00:03 428

Un raport intern al Fondului Monetar Internaţional (FMI) avertizează că preţul petrolului s-ar putea dubla în următorul deceniu, iar consumul va creşte rapid începând chiar cu anul curent, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Documentul de lucru al FMI porneşte de la premisa că producţia va fi dictată de cerere şi de profitul care poate fi obţinut din vânzarea ţiţeiului.

Un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) notează că pe măsură ce economiile îşi revin după criză, cererea de ţiţei se va accentua puternic, începând chiar cu acest an.

Prin urmare, pre­ţul ţiţeiului, care în prezent se situează cu puţin peste 111 dolari pe baril în cazul petrolului Brent, s-ar putea dubla permanent până în 2022.

"Prognoza noastră de creşteri mo­derate în producţia mon­dială de petrol implică o dublare permanentă a preţurilor reale ale petrolului în următorul deceniu", menţionează raportul, denumit "The Future of Oil: Geology vs. Technology" ("Viitorul petrolului: geologie vs. tehno­logie").

Abordarea tradiţională în prognozele pentru extracţia de ţiţei şi preţuri foloseşte noţiunea de "peak oil", adică punctul la care extracţia ajunge la maximum, după care începe să scadă până la epuizare. Aceasta este "geologia" menţionată în titlul documentului FMI. Preţurile, în cazul acesta, sunt dictate de cantitatea de ţiţei disponibilă. Documentul nu constituie o poziţie oficială a FMI, însă unul dintre autori este Jaromir Benes, un expert în modelare ma­croeconomică, cunoscut pentru precizia modelelor sale. AIE notează că tensiunile dintre Iran şi Occident vor menţine pre­ţurile ţiţeiului la niveluri înalte pe tot parcursul anului 2012.

Iran este pe locul trei în topul ţărilor cu cele mai mari rezerve de petrol după Arabia Saudită şi Venezuela. Agenţia consideră că cererea de ţiţei începe să îşi revină pe măsură ce economiile ies din criză.

"Acesta este un teritoriu nemarcat pentru economia mondială, care nu s-a mai confruntat vreodată cu preţuri atât de ridicate mai mult de câteva luni", avertizează analiştii FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO