Business Internaţional

FMI anunţă probleme pentru economia germană anul acesta: Creşterea economică va decelera

FMI anunţă probleme pentru economia germană anul...

Autor: Tudor Ionescu, Mediafax

05.07.2018, 12:57 242

FMI şi-a modificat estimarea iniţială, datată în luna aprilie, care era de 2,5%. A modificat, de asemenea, şi estimarea iniţială pe 2019, de 2%, urcând-o până la 2,1%. „Riscurile pe termen scurt sunt substanţiale, întrucât o creştere semnificativă a protectionismului global, un Brexit dificil şi o reeevaluare a riscului suveran al zonei euro, care ar putea duce la un stres financiar reînnoit, ar afecta exporturile şi investiţiile Germaniei”, se arată în raportul FMI, citat de Reuters.

Noile estimări ale FMI vin simultan cu avertismentele Statelor Unite cu privire la impunera unor taxe vamale pe autovehicule şi pe piese auto, lucru care ar afecta în mod direct Germania. În 2017, de exemplu, Germania a produs 5,6 milioane de maşini de toate tipurile, potrivit datelor oferite de Asociaţia Europeană a Constructorilor de Automobile.

Estimările vin şi pe fondul unei serii de taxe vamale deja impuse de către SUA pe exporturile provenite din UE şi vice-versa, precum şi a unei perspective destul de reduse a eliminării lor.

Fondul a apreciat, însă, decizia cancelarului german Angela Merkel de a creşte investiţiile publice şi de a susţine dezvoltarea pe termen lung, dar a precizat că Germania - cea mai mare economie a Europei - ar putea face „mai mult”. Ca recomandări, în acest sens, Fondul a menţionat continuarea extinderii investiţiilor publice în infrastructură şi educaţie, precum şi acordarea de stimuli pentru investiţiile private. „Astfel de măsuri ar creşte productivitatea, ar mări şi mai mult output-ul pe termen lung şi ar reduce excedentul de cont curent”.

Este a doua oară anul acesta când previziunile cu privire la evoluţia economică a Germaniei sunt modificate. La mijlocul lunii iunie, Deutsche Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a modificat previziunile cu privire la creşterea economică din 2018 şi 2019, invocând tot motive politice, economice şi comerciale, atât de natură internă, cât şi externă. Noile estimări ale Deutsche Bundesbank pentru 2018 au fost de 2% creştere economică (de la 2,5%), iar cele pentru 2019 au fost 1,9% (de la 1,7%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO