Business Internaţional

Fluxurile nete de capital catre pietele emergente vor creste moderat

20.05.2003, 00:00 18

Fluxurile nete de capital privat catre pietele emergente ar putea atinge 139 miliarde de dolari in acest an, comparativ cu 110 miliarde de dolari in 2002 - cel mai redus nivel din ultimul deceniu, a estimat  Institute of International Finance (IIF).
Cu ocazia prezentarii unui nou set de previziuni, IIF a remarcat majorarea cererii investitorilor pentru obligatiuni emise de statele emergente, dar a avertizat ca incertitudinile continua sa existe.
"Economia globala se confrunta cu o serie intreaga de dificultati, dar impartasesc opinia personalului IIF, potrivit careia durata scurta a razboiului din Irak si declinul abrupt al preturilor petroliere au ameliorat intr-o oarecare masura perspectivele de crestere ale SUA in semestrul al doilea. Cu toate acestea, perspectivele Europei si Japoniei raman descurajante, iar investitiile companiilor in SUA continua sa fie limitate", a declarat vicepresedintele board-ului IIF, William R. Rhodes.
La randul sau, Charles Dallara, director al IIF, asociatie globala a institutiilor financiare cu 320 de membri, a apreciat ca, "desi valoarea de 139 miliarde de dolari prognozata pentru acest an depaseste fluxurile din 2002, ramane cu mult sub media anuala de 186 miliarde de dolari observata in ultimii zece ani".
Pentru acest an, IIF prognozeaza investitiile straine directe la 109 miliarde de dolari, fata de 111 miliarde de dolari in 2002, iar pe cele de portofoliu la 6 miliarde de dolari, comparativ cu fluxuri de iesire in valoare de trei miliarde de dolari anul trecut.
Potrivit estimarilor, Asia ar trebui sa atraga aproape jumatate din fluxurile totale de capital privat destinate pietelor emergente in 2003, adica aproximativ 68 miliarde de dolari, usor sub nivelul din anul trecut. Investitiile pe continent vor fi mai restranse in acest an din cauza SARS.
In Europa, fluxurile nete de capital privat nu se vor modifica semnificativ in raport cu anul trecut si vor totaliza 31 miliarde de dolari. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO